Трибунал для керівників рф має судити і пропагандистів та релігійних лідерів - голова комітету ВР

Трибунал для керівників рф має судити і пропагандистів та релігійних лідерів - голова комітету ВР

Укрінформ
Міжнародний трибунал має судити не лише керівництво рф, а й пропагандистів, релігійних діячів і осіб, які фінансували воєнну кампанію.

Про це сказав голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко під час політико-дипломатичної панелі "Сила міжнародного правосуддя. Діалоги дипломатів і юристів", передає Укрінформ.

"Притягнуте до відповідальності коло осіб має бути максимально широким, охоплювати не лише тих, хто ухвалював рішення, а й тих, хто підсилював їх за допомогою пропаганди, фінансування та релігійного благословення", - сказав він.

Мережко зазначив, що новий трибунал має взяти за основу статути Нюрнберзького та Токійського процесів, які відбувалися після завершення Другої світової війни. Так, коло винуватців у злочинах нацистської Німеччини можна знайти в матеріалах Нюрнберзького процесу.

Читайте також: Воєнні злочини в Україні: дипломат назвав три варіанти створення трибуналу над рф

"Окрім воєнних злочинців з вищого керівництва, там згадуються й "економічні лідери", навіть виникає питання стосовно релігійних лідерів. Це все співучасники злочину. Тут важливо ще додати й пропагандистів. Бо в Нюрнберзі також є прецедент - Юліус Штрейхер - один із пропагандистів", - додав він. При цьому депутат акцентував, що між цим трибуналом і Нюрнбергом має бути символічна тяглість, наприклад, можуть бути запозичені норми його статуту або ж місце проведення.

Також депутат сказав про успіхи на міжнародній арені в реалізації трибуналу, підкресливши, саму ідею юридично підтримали в Парламентській асамблеї Ради Європи. "Я входжу до української делегації в ПАРЄ. Були ухвалені відповідні резолюції, в яких підтримується ідея створення спеціального трибуналу. Ця ідея вже зафіксована на політико-правовому рівні", - повідомив він.

Мережко наголосив, що створення окремого трибуналу для розгляду злочинів, скоєних рф проти України, актуальне, оскільки "росія не є стороною Римського статуту і перспектива ухвалення відповідної резолюції з боку Ради Безпеки ООН не є реальною".

Читайте також: Наразі жодна держава не може судити путіна – посол з особливих доручень МЗС

За словами депутата, Верховна Рада робить усе можливе, щоб ратифікувати Римський статут в Україні, що є необхідною умовою для членства в Європейському Союзі. "У парламенті навіть створене міжфракційне об’єднання "За ратифікацію Статуту". Ми просуваємо цю ідею. Цей документ згадується в Конституції, тому ми взяли на себе політико-юридичні зобов’язання ратифікувати його в контексті євроінтеграційних процесів".

У заході взяли участь голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко, голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, очолює Комісію з питань правової реформи при Президентові України Сергій Іонушас, народний депутат Сергій Власенко, член президентської Робочої групи з опрацювання питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України Олег Гавриш, керівник Секретаріату Офісу Уповноваженого з прав людини Роман Романюк, виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів Марк Елліс, ексзаступник головного прокурора у трибуналі щодо колишньої Югославії Девід Толберт, модератор заходу Марина Ставнійчук, ексчленкиня Венеційської комісії.

Читайте також: Покарати росію: Зеленський в ООН заявив, що треба створити спецтрибунал

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді утворене міжфракційне об'єднання "Трибунал для російських агресорів", до якого увійшли 50 народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-