Покарати росію: Зеленський в ООН заявив, що треба створити спецтрибунал

Покарати росію: Зеленський в ООН заявив, що треба створити спецтрибунал

Відео
Укрінформ
Україна вимагає покарання за спробу вкрасти її територію та тисячі вбитих людей, сказав Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на 77-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у середу.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, покарання за агресію – один із п’яти пунктів формули миру від України, які він оприлюднив.

«Україна хоче миру. Європа хоче миру. Світ хоче миру. І ми побачили, що є лише один, хто хоче війни, - сказав він, підкресливши, що ми «не дозволимо цьому суб'єкту панувати над нами». Україна, за його словами, показала це на полі бою, скориставшись своїм правом на самооборону відповідно до Статуту ООН.

«Ми витісняємо агресора за межі міжнародно визнаного кордону Української держави», - сказав він, наголосивши на необхідності компенсації за завдані збитки та шкоду, заподіяну війною, посиленні санкцій про ти росії. Президент зазначив, що санкції мають поширюватися на пропагандистів та всіх, хто хоче мандрувати по світу.

Читайте також: Єрмак розповів, як ухвалили рішення про необхідність трибуналу для керівництва рф

«Не можна дозволяти насолоджуватися туризмом чи шопінгом на території тих, хто цінує мир, а треба заохочувати через візові обмеження боротися проти агресії власної держави, карати за пособництво злу».

Зеленський підкреслив, що має бути створений спеціальний трибунал, який покарає росію за скоєний нею злочин проти нашої держави. Це стане сигналом для всіх потенційних агресорів у тому, що вони повинні цінувати мир або нести відповідальність перед світом. «Ми підготували чіткі кроки для створення такого трибуналу. Вони будуть представлені на всіх майданчиках», - сказав він.

Україна також звернеться до Генеральної Асамблеї ООН з проханням підтримати міжнародний компенсаційний механізм. «росія має заплатити за цю війну своїми активами», - додав Президент.

Він розповів про наслідки російської агресії в Ізюмі, про масові захоронення на звільнених територіях, факти вбивств громадян України та знущань з боку окупаційних військ.

Читайте також: Покарання росії: Костін на засіданні Комітету міністрів РЄ заявив про необхідність спецтрибуналу

«Є сім'я, яка загинула під завалами будинку після удару російської авіації: батько, мати, шестирічна і восьмирічна дівчата, дідусь і бабуся. Є чоловік, якого задушили, є жінка з переламаними ребрами та ранами на тілі. Є чоловік, якого перед вбивством кастрували, і це не перший випадок. Запитайте, будь ласка, у представників росії, чому російські військові так одержимі кастрацією? Що з ними робили, що вони хочуть це робити з іншими?», - сказав Зеленський.

Як повідомлялося, раніше Україна виступила з ініціативою створення Спеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії проти нашої держави. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-