Єрмак розповів, як ухвалили рішення про необхідність трибуналу для керівництва рф

Єрмак розповів, як ухвалили рішення про необхідність трибуналу для керівництва рф

Фото
Укрінформ
Україна зважила всі наявні механізми й провела тисячі консультацій перш ніж остаточно вирішити, що для притягнення до відповідальності вищого політичного керівництва росії за агресію проти України обов'язково потрібно створити спеціальний міжнародний трибунал.

Про це зазначив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час відкриття виставки Russian War Crimes в Нью-Йорку, повідомили Укрінформу в ОП.

"Ми з першого дня нової фази російської агресії 24 лютого шукали відповідь на питання: як притягнути до відповідальності тих, хто вирішив її проводити. Ми зважили всі наявні механізми. Від резолюцій ООН до рішень Міжнародного кримінального суду. Ми провели тисячі консультацій із найвідомішими юристами-міжнародниками різних країн. І дійшли однозначного висновку: для притягнення до відповідальності керівництва росії за агресію проти України обов'язково треба створити спеціальний міжнародний трибунал", - сказав Єрмак.

Читайте також: Єрмак обговорив підтримку України з членами комітету з розвідки Палати представників США

Своєю чергою президент Латвії Егілс Левітс підтримав такий підхід.

"Багато хто каже, що Міжнародний трибунал не досягне кінцевого результату, оскільки ми однаково не зможемо домогтися того, щоб володимир путін фізично опинився у в'язниці. Це не важливо. Якщо за все, що зробили путін і його подільники, вони отримають підозри та ордери на арешт, це буде достатньо для відновлення справедливості. Світ повинен назвати лиходія злочинцем", — підкреслив Левітс.

Читайте також: Президент Латвії закликав в ООН створити спецтрибунал щодо злочинів рф в Україні

Водночас Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наполягає, що цивілізований світ має притягнути до відповідальності не лише виконавців.

"Ті, хто наказують, ті, хто розробляють плани, ті, хто дають вищу санкцію винні не менше, а навіть більше. Недарма на знаменитому Нюрнберзькому процесі головними фігурантами були саме лідери Третього рейху, на них лежала головна відповідальність і вони отримали по заслузі. Мусимо знову пройти цей шлях. А для цього необхідно створити новий юридичний механізм розслідування та переслідування політичного і військового керівництва рф ", - наголосив Шмигаль.

Читайте також: Кулеба: Обговорюємо дві великі теми - трибунал для рф і компенсація збитків

В ОП нагадали, що виставка Russian War Crimes у Нью-Йорку проводиться Офісом Президента спільно з Фондом Віктора Пінчука та Pinchuk Art Centre.

Як повідомлялося, раніше Україна виступила з ініціативою створення Спеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії проти нашої держави. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-