Воєнні злочини в Україні: дипломат назвав три варіанти створення трибуналу над рф

Воєнні злочини в Україні: дипломат назвав три варіанти створення трибуналу над рф

Укрінформ
Посол з особливих доручень МЗС, агент України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич вважає, що трибунал – це єдиний механізм притягнення росії до відповідальності за скоєні в Україні злочини.

Про це він заявив у ході виступу на другому заході у серії "Сила міжнародного правосуддя. Діалоги дипломатів і юристів", який присвячений масштабній темі створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочинів, вчинених під час збройної агресії росії.

«Найбільша агресія в Європі з 1945 року не може залишитися без відповіді з боку міжнародного права. А щоб притягнути до відповідальності за вчинення злочину агресії проти України, треба створити трибунал. Інакшого механізму не існує», - пояснив він.

Читайте також: Наразі жодна держава не може судити путіна – посол з особливих доручень МЗС

Кориневич наголосив, що Україна вже може опрацьовувати варіанти, як цей трибунал буде створений.

«Це може бути нюрнберзька модель міжнародного договору між державами. Вона абсолютно дієздатна. Або це може бути резолюція Генасамблеї ООН, яка уповноважує генерального секретаря ООН укласти угоду з Україною. Тоді угода України та ООН буде правовою основою, а статут додаватиметься до неї», - пояснив дипломат.

Як третій варіант він навів приклад угоди України та європейської міжнародної організації.

«Насправді опцій багато. Легітимність можна забезпечити при наявності ключового елементу. А ключовий елемент – це політична воля наших міжнародних партнерів», - підсумував він.

Читайте також: Покарати росію: Зеленський утворив робочу групу щодо створення трибуналу

У заході взяли участь голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко, голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, очолює Комісію з питань правової реформи при Президентові України Сергій Іонушас, народний депутат Сергій Власенко, член президентської Робочої групи з опрацювання питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України Олег Гавриш, керівник Секретаріату Офісу Уповноваженого з прав людини Роман Романюк, виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів Марк Елліс, ексзаступник головного прокурора у трибуналі щодо колишньої Югославії Девід Толберт, модератор заходу Марина Ставнійчук, ексчленкиня Венеційської комісії.

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді утворено міжфракційне об'єднання "Трибунал для російських агресорів", до якого увійшли 50 народних депутатів. Співголовами стали кандидат юридичних наук, народний депутат Олександр Качура та народна депутатка й голова Постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева.

Фото: conference.askpr.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-