Байден в ООН засудив ядерні погрози путіна і застеріг від спроб провести «референдуми»

Байден в ООН засудив ядерні погрози путіна і застеріг від спроб провести «референдуми»

Укрінформ
Президент США Джо Байден назвав «безрозсудними» ядерні погрози росії та застеріг путінський режим від спроб проведення «референдумів» і анексії нових українських територій.

Про це він заявив у середу під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«президент путін відкрито погрожував Європі ядерною зброєю та безрозсудно нехтував обов’язками режиму нерозповсюдження. Тепер росія спонукає більше військових приєднатися до бойових дій, а кремль організовує фіктивний «референдум», щоб спробувати анексувати території України, що є надзвичайно серйозним порушенням статуту ООН», - наголосив Байден.

Він підкреслив, що світ має сприймати ці «обурливі» дії путінського режиму такими, якими вони є.

Читайте також: Білий дім відреагував на ядерні погрози путіна - росія зазнає «тяжких наслідків»

Президент США також підкреслив, що війна в Україні була розв’язана за рішенням однієї людини – путіна.

«Давайте говорити відверто. Постійний член Ради Безпеки ООН вдерся на територію свого сусіда, спробував стерти суверенну державу з мапи. росія безсоромно порушила основні принципи статуту ООН», – зауважив Байден.

Він нагадав, як путін пояснював необхідність вторгнення в Україну, мовляв, росія відчувала загрозу. «Ніхто не погрожував рф, і ніхто, крім росії, не прагнув конфлікту», - підкреслив президент США.

Читайте також: Зеленський сподівається, що світ не дасть путіну натиснути на ядерну кнопку

Він також нагадав міжнародному співтовариству, що Сполучені Штати попереджали про це, «і багато хто з нас намагався цьому запобігти».

У цьому зв’язку глава Білого дому пообіцяв, що Сполучені Штати продовжать твердо підтримувати Україну й об’єднувати міжнародну спільноту в боротьбі проти російської агресії.

«За цей рік світ також пройшов випробування, і ми не вагалися. Ми обрали свободу. Ми обрали суверенітет. Ми обрали принципи, яких дотримується кожна сторона Статуту ООН. Ми підтримали Україну», - заявив Байден.

Читайте також: Рада закликала світ не визнавати «референдуми», які рф намагається провести в Україні

Він акцентував, що члени ООН мають бути єдиними проти російської агресії, оскільки «прагнуть, щоб ця війна закінчилася на справедливих умовах, на умовах, під якими ми всі підписалися, що ніхто не можете захопити територію іншої країни силою». Єдина держава, яка стоїть на цьому шляху, - це росія, зауважив Байден. Він додав, що члени ООН повинні бути «чіткими, твердими та непохитними» у своїй рішучості.

«Україна має такі ж права, як і кожна суверенна нація. Ми будемо солідарні з Україною, ми будемо солідарні проти агресії росії, крапка», - заявив президент США.

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку розпочалися зустрічі високого рівня в межах 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Фото: The New York Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-