ЄС ніколи не визнає результати оголошених росією «референдумів»

ЄС ніколи не визнає результати оголошених росією «референдумів»

Укрінформ
Європейський Союз ніколи не визнає будь-які результати оголошених росією «референдумів» на тимчасово окупованих територіях України, та буде продовжувати допомагати Україні у її боротьбі проти російської агресії та за поновлення суверенітету над всіма територіями країни в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання преси, чи продовжуватиме ЄС військову допомогу для України для звільнення територій, які можуть бути оголошені «російськими» після незаконних «референдумів» з анексії цих територій, які наразі перебувають під тимчасовим контролем російських військ.

«На цей час питання є дещо спекулятивним, але дозвольте мені нагадати про принципи, які залишаються незмінними з моменту початку цієї війни. Ми стоїмо поряд з Україною, підтримуємо законне право України захищати себе, свій народ, свою державу та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Тож, якими б не були підсумки цих ганебних «референдумів», ці регіони законно залишатимуться територією України, і Україна має всі права, щоб робити все необхідне, в межах міжнародного законодавства, для відновлення контролю законної української держави над цими територіями», - наголосив Стано.

Читайте також: «Референдуми» на захоплених територіях України є подальшою ескалацією війни – генсек РЄ

Він зауважив, що промова президента рф путіна з приводу «референдумів» та часткової мобілізації, яку той оголосив сьогодні вранці, є ще одним доказом того, що путін не зацікавлений у мирі, він зацікавлений в ескалації його агресивної війни.

«Це також є ще однією ознакою його відчаю з приводу того, як саме розвивається його агресія проти України. Це чіткий сигнал для усього міжнародного співтовариства, особливо в ході важливого тижня роботи Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку: він (путін) зацікавлений лише у подальшому наступі та у продовженні своєї руйнівної війни, яка вже має так багато наслідків по усьому світу, не лише для України, у вимірі всіх звірств, що були скоєні на її території. Це має негативні наслідки для кожної країни світу, тому що підживлює продовольчу та енергетичну кризи», - сказав речник ЄС.

Він зауважив, що ця війна має негативні наслідки також для населення самої російської федерації, оскільки вона є атакою на ключові принципі міжнародного співтовариства, на Хартію ООН, проти кожної миролюбної країни, яка дотримується цих принципів.

«Ми не знаходимося у війні з росією. Але ми підтримуємо законне право України на самозахист. Українці воюють не лише за власні території та незалежність, але також за наші принципи та цінності, вони воюють за повагу до міжнародного права та Хартії ООН. І ми підтримуємо Україну у цій боротьбі на 100 відсотків», - підкреслив Стано.

Читайте також: У Міноборони Британії пояснили, чому рф хоче якнайшвидше провести «референдуми» в Україні

Він зауважив, що Україна має всі права для захисту проти зовнішньої агресії за Хартією ООН та міжнародним правом. У цьому контексті речник ЄС нагадав про рішення Суду ООН в перші дні після початку цієї злочинної російської агресії.

«Суд ООН, де-факто, найвища юридична установа світу, вирішив, що причини, оголошені для початку цієї так званої «спеціальної операції», є абсолютно неправомірними та невиправданими, і росія має зупинити цю агресію проти України. Тож наразі Україна перебуває у справедливій війні для власного захисту, за виживання цілої нації. Тож, в межах лімітів, що існують у міжнародному праві щодо країн, які захищаються, Україна має всі права використовувати всі наявні у неї засоби для боротьби за суверенітет та територіальну цілісність. Ми будемо підтримувати Україну в цій боротьбі стільки, скільки буде необхідним», - наголоси речник ЄС.

Раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та Високий представник ЄС Жозеп Боррель в оприлюдненій в кулуарах ГА ООН заяві засудили оголошені росією «референдуми» на окупованих територіях України, та визнали їх правову нікчемність.

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки "л/днр" та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня.

Читайте також: У Європарламенті запевняють, що жодні псевдореферендуми не змінять позицію щодо України

Міністерство закордонних справ України заявило, що "референдуми" не матимуть жодних юридичних наслідків, і закликало міжнародних партнерів рішуче засудити намір росії провести протиправне голосування, запровадити нові санкції та визнати її державою-спонсором тероризму.

Лідери західних країн вже заявили, що результати фейкових референдумів не визнають.

Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати «референдумів».

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово окупованих територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово окупованих територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-