«Референдуми» на захоплених територіях України є подальшою ескалацією війни – генсек РЄ

«Референдуми» на захоплених територіях України є подальшою ескалацією війни – генсек РЄ

Укрінформ
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Бурич відкидає так звані “референдуми” на окупованих територіях України.

Відповідну заяву глава Організації, членами якої є 46 країн, зробила сьогодні, повідомили Укрінформу в прес-службі РЄ.

“Анонсовані так звані “референдуми” на українських територіях, окупованих російськими військами, є подальшою ескалацією конфлікту та триваючим порушенням територіальної цілісності України”, - йдеться у заяві.

Зазначається, що такі “референдуми”, які проводяться під дулом зброї окупаційними силами та з неповагою до базових демократичних принципів, не можуть бути ані прийняті, ані визнані.

Читайте також: Моравецький: Відповіддю на часткову мобілізацію в росії має бути посилення підтримки України

“Ми відкидаємо цю насмішку над демократією та підтверджуємо нашу відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності нашої держави-члена України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, - наголосила генсек Ради Європи.

Пейчинович Бурич знову закликала “припинити конфлікт і повернутися до миру в Європі”.

Як повідомлялося, 20 вересня ватажки "л/днр" та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили "референдуми про приєднання до росії" та призначили їх на 23-27 вересня. Лідери західних країн вже заявили, що будь-які російські фіктивні “референдуми” в Україні будуть нелегітимними. Водночас президент рф володимир путін 21 вересня сказав, що росія визнає результати "референдумів".

Читайте також: Нові «референдуми» покажуть світу фейковість кримського «волевиявлення» 2014 року – експерт

Тим часом результати соціологічного дослідження, проведеного у серпні 2022 року компанією Active Group, свідчать, що на тимчасово захоплених територіях України переважна більшість респондентів впевнені, що їхня область має бути невіддільною частиною України, а їх добробут і безпека значно погіршилися з моменту окупації.

Зокрема, майже 73% респондентів вважають абсолютно необґрунтованими територіальні претензії рф на їх область. Також 82% опитаних на тимчасово захоплених територіях України відповіли, що не підуть на референдум, якщо російська федерація проводитиме його у їх місті.

Фото coe.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-