Україна вітає рішення Комітету міністрів Ради Європи щодо відповідальності рф за злочин агресії

Україна вітає рішення Комітету міністрів Ради Європи щодо відповідальності рф за злочин агресії

Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов та посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич привітали рішення Комітету міністрів Ради Європи щодо забезпечення відповідальності за злочин агресії проти України.

Про це йдеться в наданих Укрінформу коментарях.

«Ми вітаємо рішення Комітету міністрів Ради Європи. З першого дня ескалації війни, 24 лютого, ми знаходилися у пошуках відповіді на запитання: як притягнути до відповідальності тих, хто розв'язав агресію проти України. Ми зважили всі існуючі механізми, включно з механізмами ООН та Міжнародного кримінального суду. Ми провели безліч консультацій із найвідомішими юристами-міжнародниками різних країн», - сказав Смирнов.

Він зауважив, що влада розуміла величезні ризики того, що ніхто не буде притягнутий до відповідальності за злочин агресії проти України, якщо не створити спеціальний міжнародний трибунал, мандат якого полягатиме у розслідуванні і притягненні до відповідальності за вчинення злочину агресії проти України.

Заступник керівника Офісу також закликав створити міжнародний спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України та зазначив, що Україна хоче створити його шляхом підписання міжнародного договору з усім цивілізованим світом, усіма країнами, які точно готові дати юридичну оцінку варварській та жорстокій військовій політиці путіна та його кліки.

Читайте також: Покарання росії: Костін на засіданні Комітету міністрів РЄ заявив про необхідність спецтрибуналу

Посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич так само наголосив, що причина того, чому ідея заснування Спеціального трибуналу має бути підтримана, — це той факт, що Європа базується на цінностях, зокрема верховенства права і захисту прав людини.

«Пересічний європеєць має розуміти, що Європа і світ загалом має зреагувати на цю агресію, бо це безпрецедентно. Такого не було з часів Нюрнберзького трибуналу. І якщо світ після Другої світової війни зреагував належним чином, створивши Міжнародний військовий трибунал, то сьогодні не зреагувати і промовчати просто неможливо», — висловив думку Кориневич.

«Друга складова питання: якщо цю агресію залишити непокараною, агресія може бути повторена і в інших державах. Чи тією ж росією, чи кимось іншим. Великою функцією міжнародного права є функція превентивна — показувати, що якимось чином не можна себе поводити, інакше за такі діяння неодмінно настане відповідальність», - підкреслив посол.

Читайте також: Єврокомісія готова обговорити створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії рф проти України

Як повідомлялося, Комітет міністрів Ради Європи своїм рішенням привітав зусилля у співпраці з Україною щодо забезпечення відповідальності рф за злочин агресії проти України і повного відшкодування шкоди, спричиненої порушеннями росією міжнародного права.

Комітет міністрів із зацікавленням прийняв до відома пропозиції України щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України та комплексного міжнародного механізму компенсації, включаючи, як перший крок, міжнародний реєстр збитків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-