Єврокомісія готова обговорити створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії рф проти України

Єврокомісія готова обговорити створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії рф проти України

Укрінформ
Єврокомісія готова обговорити з українською стороною перспективи створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України.

Про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс під час відкриття у Брюсселі виставки про російські воєнні злочини, передає кореспондент Укрінформу.

"Комісія підтримує усі ваші (української сторони – ред.) зусилля для того, щоб притягнути до відповідальності осіб, які скоїли ці злочини в Україні – на національному та міжнародному рівнях. ...Ми співпрацюємо з Міжнародним кримінальним судом. Ми так само відкриті для обговорення з вами створення Спеціального трибуналу, щоб подивитися перспективи. І ви знаєте, що є також обговорення з Європейським судом з прав людини у Страсбурзі", - заявив єврокомісар.

За його словами, надзвичайно важливо використати всі механізми, щоб забезпечити притягнення до відповідальності осіб, причетних до скоєння звірств в Україні. "Комісія надає найвищу вагу ефективному розслідуванню та покаранню за воєнні злочини, скоєні в Україні", - наголосив Рейндерс.

Читайте також: В ОП закликають підтримати міжнародний трибунал для росії

Єврокомісар також відзначив головну роль українських органів прокуратури і судів у питанні внутрішніх механізмів притягнення до відповідальності.

Водночас він вказав на те, що Єврокомісія продовжує підтримувати Міжнародний кримінальний суд "як провідного міжнародного актора, який займається питаннями міжнародної кримінальної юстиції". У цьому зв'язку Рейндерс нагадав, що раніше офіс прокурора МКС розпочав розслідування злочинів, скоєних в Україні.

Крім того, єврокомісар зазначив, що розслідування злочинів, скоєних під час російської агресії проти України, відбувається і на території ЄС. Наразі вже 14 країн-членів розпочали власні розслідування. Він наголосив на необхідності забезпечення збору всіх доказів та поліпшення координації між усіма залученими акторами, де Євроюст та Європол можуть відігравати ключову роль.

Читайте також: МЗС України закликає підтримати петицію «путіна під трибунал»

"Я вітаю, що у березні за підтримки Євро’юсту Литва, Польща та Україна створили Спільну слідчу групу. Естонія, Латвія та Словаччина також приєдналися до цієї групи пізніше. Крім того, вперше МКС бере участь у створеній на рівні ЄС спільній слідчій групі. І також у нас є дуже добре співробітництво з американськими колегами", - заявив Рейндерс і звернувся із закликом до країн-членів ЄС "долучитися до Спільної слідчої групи".

Він додав, що підтримуватиме тісний контакт з українською стороною, "щоб знати про потреби Офісу Генерального прокурора України щодо розслідування воєнних злочинів та притягнення винних до відповідальності".

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення Спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності членів ради безпеки рф за скоєння злочину агресії. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-