В ОП закликають підтримати міжнародний трибунал для росії

В ОП закликають підтримати міжнародний трибунал для росії

Укрінформ
Правоохоронні органи України з 24 лютого зафіксували більше 40 тисяч злочинів, пов’язаних з російською агресією, серед яких понад 26 тисяч – воєнні злочини росіян.

Усі винні мають бути притягнуті до відповідальності, у тому числі й керівництво російської федерації, заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у виступі на відкритті виставки Russian Warcrimes у Брюcселі, передає Укрінформ.

«Із 24 лютого українські правоохоронні органи зареєстрували 40 тисяч злочинів, які пов’язані з російською агресією, більше 26 тисяч із них є воєнними злочинами», - сказав він.

Єрмак підкреслив, що агресія росії – це щоденні обстріли мирних міст, масові вбивства, ґвалтування, тортури, масові депортації до росії.

Він також нагадав, що росія вбила вже майже 400 українських дітей, більше 700 малюків – зазнали поранень.

Читайте також: Україна закликає світ створити Спецтрибунал щодо злочинів росії

Очільник ОП підкреслив, що Україна досі не має повної картини злочинів на тимчасово захоплених росіянами територіях, відомі лише окремі факти, зокрема, про десятки тисяч загиблих у Маріуполі.

Єрмак наголосив, що до відповідальності мають бути притягнуті виконавці, ті, хто віддає злочині накази, але основні злочинці – це ті, хто почали війну проти України.

«Розв’язана росією проти України є найбільшим актом агресії у Європі з 1945 року. І цивілізований світ має дати свою належну оцінку цьому. Якщо ми не зробимо це зараз, москва спробує повторити це знову і знову. Такі режими не можуть зупинитися самі. Неможливість, нездатність покарати росію – це значить, що груба сила домінуватиме над силою закону», - сказав керівник Офісу глави держави.

Також він підкреслив, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі може розглядати справи щодо воєнних злочинів, але так само важливо забезпечити відповідальність російських лідерів щодо серйозних злочинів агресії.

«Дуже важливим є те, щоб постійно працювати заради створення міжнародного механізму, який призведе до засудження керівництва російської федерації за збройну агресію проти України. І такий трибунал повинен також пред’явити підозри представникам російського уряду, видати рішення, що торкається затримання, арешту таких осіб, видання судових рішень», - відзначив Єрмак.

Читайте також: Кулеба на конференції у Гаазі запропонує створити спецтрибунал для росії

Він наполягає, що після ухвалення таких судових рішень їх виконання має відбуватися якнайшвидше.

«росія порушила всі правила, якими керувався світ після Другої світової війни, і реакція міжнародної спільноти на агресію росії проти України, що розпочалася у 2014 році, була дуже м’якою. Це також призвело до повномасштабного вторгнення з боку росії сьогодні. Це означає, що відсутність покарання за такі злочини також врешті-решт призведе до чергової, не менш кривавої, війни. Прийшов час, щоб виправити всі помилки», - додав керівник ОП.

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення Спеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії проти нашої держави. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Проєкт Russian War Crimes реалізується Фондом Віктора Пінчука та PinchukArtCentre у партнерстві з Офісом Президента України, Представництвом України при ЄС та  Центром європейської політики, Українським громадським центром.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-