Кулеба на конференції у Гаазі запропонує створити спецтрибунал для росії

Кулеба на конференції у Гаазі запропонує створити спецтрибунал для росії

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на конференції в Гаазі запропонує опрацювати підписання міжнародного договору про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України.

Про це він заявив на онлайн-брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Завтра та післязавтра у Гаазі я візьму участь онлайн у заході, присвяченому відповідальності росії за злочини, вчинені на території України... Однією з центральних тем стане створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України... Я звернуся до учасників і закличу перейти від дискусій до конкретних кроків і запропоную опрацювати підписання відповідного міжнародного договору”, - сказав глава української дипломатії.

Він додав, що необхідність такого кроку вже підтримали ПАРЄ, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО і Парламентська асамблея ОБСЄ, а “тепер слово за урядами”.

Читайте також: «Трибунал для путіна»: у МЗС відповіли на погрози медведєва ядерною зброєю

Очільник МЗС пояснив, що створення спеціального трибуналу, по суті, єдина можливість притягнути вище політичне і військове керівництво рф до відповідальності саме за вчинення злочину агресії проти України.

“Воєнні злочини, злочини проти людяності та злочин геноциду, вчинені на території України росіянами, підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Офіс прокурора МКС уже проводить розслідування ситуації в Україні. Водночас МКС не має компетенції розслідувати і переслідувати фізичних осіб за вчинення злочину агресії проти конкретно України... На сьогодні не існує міжнародного суду або трибуналу, який міг би виконати цю функцію. Створення спеціального трибуналу закриє прогалину”, - наголосив Кулеба.

Як повідомлялося, у Гаазі 14 липня розпочнеться конференція про відповідальність росії за воєнні злочини в Україні.

Метою конференції є координація спільних зусиль і забезпечення того, щоб воєнні злочини російської армії в Україні не залишилися безкарними.

Читайте також: ПА ОБСЄ: путін несе основну відповідальність за насильство та руйнування в Україні

Конференцію проведуть міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра, прокурор Міжнародного карного суду Карім Хан, королівський адвокат, комісар ЄС Дідьє Рейндерс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-