ПА ОБСЄ: путін несе основну відповідальність за насильство та руйнування в Україні

ПА ОБСЄ: путін несе основну відповідальність за насильство та руйнування в Україні

Резолюція
Укрінформ
Парламентська асамблея ОБСЄ розглядає президента рф володимира путіна як особу, яка несе основну відповідальність за жахливі акти насильства та руйнування внаслідок агресивної війни рф в Україні.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в резолюції "Агресивна війна російської федерації проти України й її народу та обумовлена нею загроза безпеці в регіоні ОБСЄ", яка увійшла до Бірмінгемської декларації ПА ОБСЄ.

"Парламентська асамблея ОБСЄ... розглядає володимира путіна як особу, яка несе основну відповідальність за жахливі акти насильства і руйнування, що є порушенням гельсінських принципів і зобов'язань російською федерацією в Україні", – йдеться в резолюції.

Читайте також: «Трибунал для путіна»: у МЗС відповіли на погрози медведєва ядерною зброєю

Зазначається, що самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко "надавав активну та виразну підтримку російській агресії й з цієї причини є співучасником жахливих актів насильства і руйнування, що є порушенням гельсінських принципів і зобов'язань російською федерацією в Україні".

Згідно з резолюцією, ПА ОБСЄ "засуджує рішуче і беззастережно те, що триває й активізується, – очевидні, грубі та досі не виправлені порушення гельсінських принципів і основоположних принципів міжнародного права з боку уряду російської федерації в ході її агресивної війни проти України, так само як і співучасть білорусі в цій агресивній війні, а також закликає уряди держав-учасниць ОБСЄ наслідувати приклад Асамблеї".

Також ПА ОБСЄ висловила "рішучу підтримку суверенітету, незалежності, єдності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів", підтвердивши "свою відмову визнати незаконну окупацію Криму російською федерацією, так само як і запровадження із застосуванням сили будь-яких автономних регіонів або незалежних утворень у межах міжнародно визнаних кордонів України або будь-яких інших сусідніх держав-учасниць".

Читайте також: Україна не вірить, що білорусь втягнеться у війну, але готуєтьсяЗеленський

ПА ОБСЄ закликала до "негайного припинення бойових дій російською федерацією та до негайного повного та беззаперечного виведення всіх російських сил з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, у тому числі Донецька, Луганська та Криму, згідно з вимогами резолюції Генеральної Асамблеї ООН ES 11/1 від 2 березня 2022 року та рішення Міжнародного Суду ООН від 16 березня 2022 року".

Крім того, ПА ОБСЄ закликала до якнайшвидшого створення дієвих юридичних механізмів для судового переслідування та покарання відповідальних за скоєні в Україні злочини, "у тому числі через започаткування спеціального міжнародного кримінального трибуналу, так само як і через виділення фінансової підтримки, необхідної для сприяння цим зусиллям щодо забезпечення правосуддя".

До Бірмінгемської декларації ПА ОБСЄ також включено засудження "незаконної морської блокади російською федерацією чорноморських портів України – провідного експортера пшениці та інших зернових, – що поряд із підвищенням вартості добрив та порушенням сільськогосподарського виробництва посилює загальносвітову ситуацію в галузі продовольчої безпеки та викликає гуманітарну кризу в країнах, включаючи деякі з найменш розвинених та найбільш уразливих, які покладаються на сільськогосподарський експорт”.

Читайте також: Аналітики ISW назвали цілі війни путіна в Україні

Як повідомлялося, щорічна сесія є найбільшим заходом Парламентської асамблеї ОБСЄ у календарному році. Нинішня 29-та щорічна сесія проходила у Бірмінгемі 2-6 липня вперше після трирічної перерви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-