росія має відповісти за агресію - у Раді Європи ухвалили рішення на підтримку України

росія має відповісти за агресію - у Раді Європи ухвалили рішення на підтримку України

Укрінформ
Комітет міністрів Ради Європи підтримує Україну і заявляє про нагальну потребу створити комплексну систему відповідальності за порушення міжнародного права і злочин агресії рф проти України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у рішенні Комітету, ухваленому на засіданні 14-15 вересня, текст якого розміщений на сайті Ради Європи.

Зокрема, у своєму рішенні Комітет міністрів РЄ підтвердив необхідність рішучої та недвозначної міжнародно-правової відповіді на російську агресію проти України, не залишаючи місця безкарності за серйозні порушення міжнародного права та підкреслюючи, що правова відповідальність осіб, які вчинили такі порушення, є надзвичайно важливою.

Зазначається, що члени Комітету “підкреслили нагальну потребу створити комплексну систему відповідальності за серйозні порушення міжнародного права внаслідок російської агресії проти України, щоб уникнути безкарності та запобігти новим порушенням”.

Комітет міністрів із зацікавленням прийняв до відома пропозиції України щодо створення спеціального ad hoc трибуналу щодо злочину агресії проти України та комплексного міжнародного механізму компенсації, включаючи, як перший крок, міжнародний реєстр збитків.

Також у рішенні вітаються зусилля у співпраці з Україною, спрямованні на притягнення до відповідальності осіб, які вчинили злочин агресії проти України, та отримання повного відшкодування збитків чи шкоди, спричинених порушеннями росією міжнародного права щодо України.

Читайте також: Німеччина виділила Раді Європи €10 мільйонів через виключення росії з організації

Комітет міністрів закликав держави-члени та Раду Європи продовжувати активно займатися цим питанням і брати активну участь у подальшому розвитку комплексної системи підзвітності відповідно до стандартів міжнародного права, включаючи Європейську конвенцію з прав людини.

У рішенні зафіксовано домовленість відновити розгляд вищезазначених питань на наступних засіданнях.

В цілому Комітет міністрів Ради Європи наголосив, що повторно підтверджує свою непохитну відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У рішенні підкреслено, що російська федерація несе відповідальність за акт агресії проти України та зобов’язана за міжнародним правом забезпечити негайне та беззастережне припинення цієї агресії, що вона має надати гарантії її неповторення та забезпечити повне відшкодування збитків чи шкоди, матеріальної чи моральної, спричинених порушенням росією міжнародного права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-