Міжнародне право вимагає, щоб Крим був повернений Україні – Ердоган

Міжнародне право вимагає, щоб Крим був повернений Україні – Ердоган

Укрінформ
Повернення Криму Україні критично важливе для всього регіону і світової безпекової системи загалом. Кримський півострів - єдина батьківщина для кримських татар, і тому він повинен розвиватися з урахуванням їхніх інтересів.

Про це сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у вступному слові на саміті Кримської платформи, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Міжнародне право вимагає, щоб Крим був повернений Україні. Це критично важливо для всього регіону і для світової безпекової системи, для стабільності, підтримання територіальної цілісності, суверенітету та політичної єдності України”, - сказав Ердоган.

Президент Туреччини наголосив, що Крим є єдиною батьківщиною кримських татар, і тому півострів повинен розвиватися з урахуванням їхніх інтересів. Анкара й надалі буде підтримувати кримських татар.

Стосовно широкомасштабної військової агресії росії проти України, Ердоган зазначив, що Туреччина й надалі продовжуватиме свої посередницькі зусилля для закінчення війни, встановлення миру та стабільності в Чорноморському регіоні, що також в інтересах усього світу.

Читайте також: Крим після деокупації разом з Україною стане частиною ЄС – Зеленський

“Війна, яка триває з 24 лютого, має бути завершена справедливим миром на основі територіальної цілісності та суверенітету України. Як Туреччина, ми доклали значних зусиль, щоб дипломатичний канал працював для цієї мети <...> Проте збереження імпульсу та його перетворення на постійні результати залежить від того, які кроки сторони зроблять на шляху до миру. Ми сповнені рішучості продовжувати, не втомлюючись, наші зусилля зі сприяння та посередництва у справі встановлення миру”, - сказав Ердоган.

Президент Туреччини наголосив на тому, що закінчення війни, мир і стабільність у Чорноморському басейні принесуть полегшення не лише регіону, а й усьому світові.

“З цими думками я знову заявляю про нашу підтримку територіальної цілісності України, включно з Кримом, і сподіваюся, що в нашому регіоні якнайшвидше відновиться атмосфера миру <…> Крим - це Україна, ми підтримуємо Крим у складі України”, - наголосив Ердоган.

Читайте також: Боротьба за Крим є частиною боротьби за визволення України - Драгі

Як повідомляв Укрінформ, майже 60 представників різних країн світу, зокрема 40 президентів та прем'єр-міністрів беруть участь у другому саміті Кримської платформи, який сьогодні проходить в Києві. Цього року в саміті вперше беруть участь представники ще двох континентів - Африки та Південної Америки.

Як запевнив у вступному слові Президент Володимир Зеленський, Україна продовжить робити все для деокупації Криму будь-яким шляхом, попри всі дії росії проти українців і Української держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-