Повне звільнення Запорізької АЕС від російських військ має забезпечити ООН – Зеленський

Повне звільнення Запорізької АЕС від російських військ має забезпечити ООН – Зеленський

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив, що Організація Об’єднаних Націй повинна забезпечити безпеку Запорізької атомної електростанції, її демілітаризацію та повне звільнення від російських військ.

Про це він заявив під час зустрічі з генсеком ООН Антоніу Гутеррешем, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

Зазначається, що Зеленський поінформував генсека про ядерний шантаж росії на ЗАЕС, підкресливши, що «цей свідомий і цинічний терор з боку агресора може мати катастрофічні наслідки для України та всього світу».

«Володимир Зеленський наголосив, що Організація Об’єднаних Націй має забезпечити безпеку цього стратегічного об’єкта, його демілітаризацію та повне звільнення від російських військ», - ідеться в повідомленні ОП.

Читайте також: Теракт в Оленівці: Гутерреш повідомив Зеленського про підготовку місії ООН

Також Президент і генеральний секретар ООН погодили параметри можливої місії МАГАТЕ на ЗАЕС.

«Вона має бути здійснена в легальний спосіб через вільну від окупантів територію», - додали в Офісі глави держави.

Як повідомляв Укрінформ, із 4 березня Запорізька АЕС перебуває під контролем російських військових. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

Починаючи з 5 серпня, росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС.

ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

Своєю чергою, на базі «Енергоатома» було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Зі свого боку генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав вивести російські війська із Запорізької АЕС та направити туди місію МАГАТЕ.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив йому про готовність очолити делегацію на Запорізьку атомну станцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-