Закон про нацспільноти можуть ухвалити у вересні-жовтні - Ткаченко

Закон про нацспільноти можуть ухвалити у вересні-жовтні - Ткаченко

Укрінформ
Права національних спільнот в Україні, мають бути забезпечені законом, у вересні-жовтні парламент планує ухвалити закон про національні спільноти в Україні, а найближчим часом може відбутися перше читання у Раді.

Про це йшлося у ході консультаційної зустрічі в Міністерстві культури та інформаційної політики представників громадських організацій різних етнічних спільнот України з міністром Олександром Ткаченком та головою Державної служби з етнополітики та свободи совісті Оленою Богдан, передає Укрінформ.

Зустріч була присвячена обговоренню вимог Єврокомісії щодо подальшої євроінтеграції України у контексті забезпечення прав національних меншин, а також участі етноспільнот України у протидії російській агресії та подоланню негативних наслідків розв'язаної росією війни.

Як відомо, Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата з врахуванням, що будуть виконані окремі кроки, зокрема, щодо забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин. Окрім того, у зв’язку зі змінами у суспільстві виникла необхідність вдосконалення законодавства, що регулює питання життєдіяльності національних меншин чи національних спільнот, тих людей, які є носіями своїх традиційних культурних цінностей.

Читайте також: Консолідація етноспільнот в Україні необхідна для протидії російським маніпуляціям – Ткаченко

Учасники зустрічі були проінформовані, що така робота в Україні проводилася, й два роки тому був розроблений законопроєкт про національні меншини. Також депутати внесли й альтернативний законопроєкт.

«У рекомендаціях нашій державі є кілька пунктів, де зазначено необхідність прийняття такого закону. Ми вирішили рухатися шляхом прийняття законопроєкту, який був зареєстрований. Я просив би зосередитися на правках до другого читання – що ми можемо зробити і що ви можете порекомендувати. З залученням, безперечно, фахівців для того, щоб до другого читання законопроєкт мав виважений, професійний характер», - сказав Олександр Ткаченко, звертаючись до представників етнічних спільнот.

За словами міністра, попередньо ухвалення закону заплановано на вересень-жовтень, тож найближчим часом може відбутися перше читання у Раді.

Читайте також: В українському суспільстві практично зникли регіональні відмінності - соціолог

"Прийняття Закону про національні спільноти, який буде дбати про інтереси, права та обов'язки кожного є вкрай важливим як з точку зору внутрішніх процесів, так і в межах нашої євроінтеграції", - зауважив Олександр Ткаченко, підбиваючи підсумки зустрічі у Фейсбуці.

Учасники висловили своє бачення ситуації та домовилися підготувати поправки та зауваження до законопроєкту, наголосивши на тому, що з прийняттям закону не треба зволікати, щоб не гальмувати поступ України на шляху євроінтеграції.

Також представники етнічних спільнот відзначили важливість солідарності в опорі збройному нападу рф на Україну.

У ході зустрічі також ішлося про необхідність проведення конференції громадських об’єднань етнічних спільнот з метою висловити спільну позицію щодо боротьби з російською агресією, маніпуляціями рф на національному грунті.

Читайте також: Від імені угорців Закарпаття розіслали фейкові листи - у ЦПД назвали їх провокацією

Участь у зібранні взяли 58 представників організацій та об’єднань, які представляють різні етнічні спільноти в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, спікер української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович в ефірі телеканалу "Дом" заявив, що ухвалення в майбутньому закону про національні спільноти, як і вже прийнятий Закон "Про корінні народи України", руйнують твердження кремля, що в Україні порушуються права "різних громадян, різних культур, різних мов".

В Україні проживають представники понад 100 національностей.

Фото: Олександр Ткаченко, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-