Ні Україна, ні партнери не бачать можливості, щоб росія була серед гарантів безпеки – Єрмак

Ні Україна, ні партнери не бачать можливості, щоб росія була серед гарантів безпеки – Єрмак

Укрінформ
Україна веде перемовини щодо гарантій безпеки зі Сполученими Штатами Америки, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Італією, Польщею, Туреччиною, Австралією й іншими країнами.

російська федерація не може бути таким гарантом, заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак в інтерв’ю НВ, передає Укрінформ.

«Сьогодні ми ведемо перемовини у першу чергу з такими країнами, як США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Польща, Туреччина, Австралія і багато інших. Я не говорю, що вони сказали: так, ми готові. Нам Будапештський меморандум № 2 не цікавий. Думаю, що це буде така конструкція, у якій буде велика угода з багатьма учасниками, а потім додатково будуть двосторонні, більш детальні договори, з нашими партнерами. Сьогодні про зацікавленість в таких договорах заявила і Велика Британія, і Польща, у принципі ми говоримо і зі США», - сказав він.

Читайте також: Єрмак: Єдині перемовини, які відбуваються з рф, - про розблокування портів

На уточнююче питання, чи може гарантом безпеки для України бути росія, як це раніше пропонувалося, Єрмак відповів: «Це не ми їм запропонували, це росія хотіла бути. Але неможливо бути агресором і одночасно гарантом безпеки. Після Бородянки, після Бучі ні ми, ні наші партнери не бачать можливості, щоб росія була серед країн, які надають нам гарантії».

Керівник ОП вважає, що коли війна закінчиться, Україна залишиться з «декларативною позицією» в Конституції про рух до НАТО, проте потрібно мати гарантії до того моменту, коли ми або опинимося в НАТО, або, за його словами, буде якийсь інший оборонний альянс з міжнародними друзями і партнерами.

Читайте також: В ОП проводять щотижневі брифінги для посольств і іноземних військових - Єрмак

Він нагадав, що було створену спеціальну групу разом з ексгенсеком НАТО Андерсом Фог Расмуссеном для вироблення рекомендацій щодо гарантій безпеки для України.

Як повідомлялося, 29 березня в Стамбулі відбувся останній до цього часу очний раунд переговорів між українською та російською делегацією. Після нього українська делегація виступила з рядом пропозицій для припинення російсько-української війни, серед яких – підписання міжнародного договору про гарантії безпеки України.

Читайте також: Зеленська в Конгресі США говоритиме про визнання росії країною-спонсором тероризму

Тоді голова парламентської фракції "Слуга народу", член української делегації на переговорах з рф Давид Арахамія заявив, що Україна бачить серед гарантів країни Радбезу ООН – США, Велику Британію, Китай, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль. Також він називав і російську федерацію, додавши, що мова про рф буде окрема.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-