Україна і Латвія працюють над угодою про конфіскацію держвласності рф за кордоном

Україна і Латвія працюють над угодою про конфіскацію держвласності рф за кордоном

Укрінформ
Міністри юстиції України та Латвії Денис Малюська і Яніс Борданс заявили, що розпочато спільну роботу над угодою про конфіскацію російської державної власності за кордоном.

Про це міністри сказали на спільній пресконференції на полях Лідерського форуму у сфері юстиції в Ризі, повідомляє Укрінформ із посиланням на допис Посольства України в Латвії у Фейсбуці.

За словами Малюськи, наразі у союзницьких західних країнах зберігаються державні золотовалютні резерви країни-агресора вартістю понад 300 млрд євро. Головною перешкодою на шляху до конфіскації цих коштів на користь постраждалих від російської агресії українських приватних і юридичних осіб є принцип імунітету державної власності.

Читайте також: Воєнні злочини рф: у слідчій групі в Латвії працюють представники чотирьох відомств

«За результатами ґрунтовної роботи з провідними міжнародними юристами ми знайшли спосіб подолати це обмеження шляхом укладення відповідної багатосторонньої угоди, або низки двосторонніх угод. Я вдячний дружній Латвії за готовність стати першою державою, з якою ми розпочинаємо розробку такої угоди», - сказав міністр юстиції України.

Він також висловив сподівання, що це допоможе швидко залучити до процесу багато інших країн, в яких зберігаються російські кошти і які досі коливаються у прийнятті рішення про їхню конфіскацію на користь постраждалих від російської війни.

Читайте також: Латвія надала Україні допомоги на третину свого військового бюджету - Левітс

Міністр юстиції України Денис Малюська перебуває 12-15 липня в Ризі з робочим візитом. Він узяв участь у Ризькому лідерському форумі у сфері юстиції, зустрівся з міністром юстиції Латвії Янісом Бордансом. Також запланована низка зустрічей з головним прокурором з кримінальної юстиції Арвідсом Калніньшем, головами парламентських комітетів.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of Latvia, Facebook 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-