Воєнні злочини рф: у слідчій групі в Латвії працюють представники чотирьох відомств

Воєнні злочини рф: у слідчій групі в Латвії працюють представники чотирьох відомств

Ексклюзив
Укрінформ
У Латвії до роботи Спільної слідчої групи з розслідування воєнних злочинів росії в Україні залучили представників Служби держбезпеки, Державної поліції, Генпрокуратури та Держприкордонслужби.

Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури Латвії на запит Укрінформу.

Як зазначається, у Латвії роботу її частини міжнародної Спільної слідчої групи (Joint Investigation Team, JIT) скеровують слідчий і начальник слідчого відділу VDD (Служба державної безпеки). Членами латвійської слідчої групи також є слідчі Держполіції та Державної прикордонної служби.

Керівником групи є прокурор, який наглядає за відповідним кримінальним процесом (зі складу відділу особливо уповноважених прокурорів Управління кримінального судочинства Генпрокуратури). Крім того, до складу групи входить головний прокурор відділу.

Читайте також: Венедіктова обговорила з послом США притягнення рф до відповідальності за воєнні злочини

Основними заходами слідчого процесу є опитування потерпілих і свідків, які прибули з України до Латвії й були безпосередніми очевидцями злочинів, а також якнайшвидший збір відеозаписів і фотографій, що є в їхньому розпорядженні. Це процесуальне закріплення доказів злочинів проти людяності, миру та воєнних злочинів, скоєних в Україні російськими військовослужбовцями, зазначили у Генпрокуратурі.

У відомстві повідомили, що співпраця з іншими країнами, що беруть участь у роботі JIT, досі виконувалася через координаційні наради, організовані Євроюстом, на яких країни здійснювали обмін інформацією про виконану в кожній країні роботу та про стратегію розслідування.

Між іншим, розкривати більш детальну інформацію про перебіг слідчих дій та подальші можливі кроки у межах JIT латвійська прокуратура не може з огляду на підписану угоду JIT.

Читайте також: росіяни скоїли в Україні 22,5 тисячі воєнних злочинів - Офіс генпрокурора

Як повідомляв Укрінформ, Спільна слідча група (JIT) із розслідування воєнних злочинів росії, створена Україною, Литвою і Польщею, наприкінці травня поповнилася шістьма країнами: до неї долучилися Латвія, Словаччина та Естонія. Також учасниками групи є Євроюст і Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста та села України, катують та вбивають мирне населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-