Дуда і Науседа зустрілися у найвразливішому місці для потенційного удару рф

Дуда і Науседа зустрілися у найвразливішому місці для потенційного удару рф

Укрінформ
Президенти Польщі і Литви Анджей Дуда і Гітанас Науседа разом із міністрами оборони обох країн Маріушем Блащаком та Арвідасом Анушаускасом відвідали Сувальський перешийок – найвразливіший пункт для можливого удару з боку росії.

Під час спільної пресконференції в населеному пункті Шиплішки (північний схід Польщі) вони підкреслили, що завдяки союзницькій солідарності східний фланг НАТО є добре захищеним від дій потенційного агресора, передає кореспондент Укрінформу.

«Багато людей в Литві, Польщі, Європі та у світі останнім часом запитують, чи це місце є безпечним? Ми разом з президентом (Литви - ред.) прибути сюди з польського і литовського боку, аби показати, що тут безпечно», - підкреслив Дуда.

Він додав, що вказане місце є безпечним завдяки службі в цьому районі литовських і польських військових та військ НАТО в рамках Посиленої передової оборони (Enhanced Forward Defence), де основу бойового компоненту сил Альянсу становлять американські підрозділи.

Читайте також: Президент Латвії на саміті НАТО в Мадриді підтримав ідею створення спецтрибуналу для росії

Дуда зазначив, що батальйонні бойові групи, які сьогодні дислокуються з польського і литовського боків кордону, є союзницькою гарантією безпеки цього регіону.

За його словами, в цьому регіоні дислокується штаб багатонаціональної дивізії «Північний Схід». У Польщі також розташовуються 11 тис. американських військовослужбовців, а незабаром буде розгорнуто штаб п'ятого корпусу ЗС США.

«Це є абсолютним підтвердженням гарантій безпеки у відповідності до п'ятої статті договору НАТО, це є гарантією колективної оборони краї НАТО», - наголосив Дуда.

Читайте також: Безпекові гарантії для України не будуть такими, як стаття 5 статуту НАТО – Шольц

Своєю чергою Науседа підкреслив, що у них із Дудою збігаються погляди на більшість міжнародних тем. Він зазначив, що в них немає дилем з приводу наступних питань: допомогти комусь зберегти обличчя (путіну - ред.) чи ні; допомагати Україні чи ні; дискутувати з прем’єром Польщі Матеушем Моравецьким на тему необхідності санкцій проти росії чи ні.

«Наш візит тут невипадковий. Всі розуміють, що це місце вразливе, і на нього може бути спрямований погляд агресора. Тому всі наші кроки є потрібними, потрібними є чергові плани і дії», - підкреслив Науседа.

У рамках зустрічі президенти та міністри відвідали мобільний командний пункт багатонаціональної дивізії «Північний Схід» на Сувальському перешийку, а також логістичний батальйон Великого князя Литовського Вітаутаса у Литві.

Читайте також: Поступки росії неприпустимі: Науседа - про санкції на калінінградський транзит

Сувальський перешийок – це невеликий коридор поблизу польського міста Сувалки, що з’єднує Польщу з Литвою та іншими балтійськими країнами. Водночас, він відокремлює Калінінградську область Росії від Білорусі. Військові експерти вважають, що це найбільш імовірний напрям можливого удару з боку росії на країни НАТО, аби пробити сухопутний коридор з Білорусі до Калінінградської області рф.

Фото: Твіттер Гітанаса Науседи

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-