Розблокування портів: у МЗС України не бачать прогресу в переговорах

Розблокування портів: у МЗС України не бачать прогресу в переговорах

Укрінформ
Помітного прогресу в питанні розблокування портів Чорного та Азовського морів, насамперед портів Одеси, наразі немає.

Про це посол з особливих доручень при Міністерстві закордонних справ України, координатор Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева заявила на онлайн-брифінгу в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Трофімцева зазначила, що на морські порти Азовського та Чорного моря припадало 70-75% загального обсягу українського експорту, тож їх блокування негативно позначилося на всіх галузях, насамперед аграрній. За словами посла, найкращим виходом з цієї ситуації було б розблокування портів і вільний експорт продукції морськими шляхами.

Читайте також: Не можна вірити лаврову: у МЗС вважають, що росія може використати для нападу зернові коридори

«На жаль, ми не бачимо реальності такого сценарію найближчим часом попри ті зусилля, яких докладають наші партнери, насамперед Туреччина. Ми беремо участь у тих перемовинах, які відбуваються, через ООН. Однак поки що помітного прогресу в питанні розблокування портів Чорного та Азовського морів, насамперед портів Одеси, немає», - сказала Трофімцева.

Вона зазначила, що уряд та український бізнес уже досить багато зробили для налагодження альтернативних каналів експорту залізничним та автомобільним транспортом, однак це не дає змоги повністю замінити морський.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Читайте також: Туреччина пропонує прокласти в три українські порти коридори для зерна без розмінування

Президент росії володимир путін заявив, що рф готова експортувати зерно та добрива за умови зняття «політично мотивованих обмежень з боку Заходу», тобто санкцій.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив 31 травня, що Україна працює над міжнародною операцією під егідою ООН з флотами партнерів для створення безпечних торгових шляхів українського експорту продовольства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-