Наслідки вторгнення рф в Україну мають глобальний характер – МЗС Австрії

Наслідки вторгнення рф в Україну мають глобальний характер – МЗС Австрії

Укрінформ
Повномасштабне вторгнення росії в Україну є війною в Європі, однак його наслідки відчуваються скрізь та мають глобальний характер.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив глава МЗС Австрії Александер Шалленберг під час панельної дискусії на щорічному засіданні Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) у неділю в Берліні.

"Це – війна в Європі. Але це – не європейська війна. Тому, що її ударні хвилі відчуваються скрізь. Це – перша війна після Другої світової війни, наслідки якої відчуваються в усьому світі", - заявив Шалленберг.

Читайте також: В уряді Австрії хочуть, щоб Україна і Західні Балкани разом отримали «зелене світло» в ЄС

Австрійський міністр заявив, що ця війна призвела до збільшеного відчуття єдності всередині ЄС і зробила Союз "гнучкішим, стійкішим, сильнішим". За його словами, за це можна "подякувати" президенту рф путіну.

На переконання Шалленберга, наразі ЄС має бути обережним, щоб не повернутися до старих моделей. На цьому тлі він зазначив, що саміт ЄС 23-24 червня, на якому, зокрема, вирішуватиметься питання про статус кандидата для України та Молдови, буде надзвичайно важливим. На цьому тлі глава МЗС Австрії заявив, що зараз фокус уваги зберігається на Україні, що зрозуміло, адже в країні йде війна, однак треба пам’ятати, що в ЄС "є більше, ніж одне сусідство".

Читайте також: Війна з рф: глава МЗС Австрії вважає, що москва наразі не готова дати шанс дипломатії

Шалленберг заявив, що важливо також посилати сигнали не лише на схід, а й на південний захід: "Якщо ми надсилаємо сигнал на схід, ми також повинні виконати нашу геополітичну відповідальність щодо південно-східної Європи". На його переконання, у центрі Європи не може бути стійкої безпеки та стабільності, "якщо немає безпеки та стабільності на сході та південному сході", а тому треба займатися обома напрямками. А тому австрійський міністр закликав приділяти увагу не лише Україні та Молдові, а й країнам Західних Балкан.

Як повідомляв Укрінформ, 17 червня Єврокомісія рекомендувала надати європейську перспективу та статус кандидатів на входження до ЄС для України і Молдови, Грузія отримала лише європейську перспективу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-