Кулеба – ЄС: Треба перестрибнути стереотипи та страхи й надати Україні статус кандидата

Кулеба – ЄС: Треба перестрибнути стереотипи та страхи й надати Україні статус кандидата

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що надання Україні статусу кандидата у члени ЄС – це перемога для всіх сторін, потрібно лише перестрибнути чергові стереотипи та страхи.

Про це глава української дипломатії написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Він зазначив, що сьогодні між Президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та Президентом Володимиром Зеленським відбулась дружня, змістовна розмова.

«Ми на фінішній прямій до саміту ЄС, на якому вирішиться доля статусу кандидата для України. Чому цей статус настільки важливий? Він юридично закріпить Україну в проєкті європейської інтеграції. Це жирна крапка після десятиріч європейської політики стратегічної невизначеності щодо України. Невизначеності, яка перестала бути конструктивною. Це руйнування багаторічного російського наративу про те, що «Україну в ЄС не чекають», - зазначив Кулеба.

Він додав, що сьогодні ми впритул наблизилися до розв’язки, а «останні метри найскладніші».

Читайте також: Рішення про надання статусу кандидата посилить не тільки Україну, а і ЄС - Зеленський

«Вчорашні скептики стали прихильниками. Вчорашні начебто прихильники раптом хитнулися в скепсис, а ми схиляємо їх назад в позитив. Останні бастіони тримаються, але відступлять, якщо залишаться на самоті», - переконаний глава МЗС.

Кулеба констатував, що «меншість скептиків» кинула проти України всі контраргументи - від необхідності синхронізації з державами Західних Балкан до обвинувачень у недостатній стійкості демократичних інституцій.

Міністр зауважив, що весь шлях євроінтеграції України - це подолання нами смуги перешкод з європейських стереотипів і страхів.

Читайте також: Рішення про членство України буде вирішальним і для ЄС також – Зеленський

У цьому контексті він нагадав про початок розмови з Брюсселем щодо безвізу понад десять років тому, під час яких озвучувалася ціла низка причин, чому його не можна дати українцям.

«Зараз знову ті ж аргументи про неминучі проблеми. Але ще місяць тому було складно уявити, що ми прийдемо в точку цієї дискусії, на поріг історичного рішення. Всі, хто давно займається євроінтеграцією України, розуміють, що це квантовий стрибок. Ми роками здобували «п’ядь за п’яддю» і про статус кандидата мріяли лише найсміливіші. Але нова реальність пришвидшила все і нині ми біжимо вверх прямовисною стіною. Зараз ніхто з нас не дивиться вниз. Всі дивляться вгору», - заявив Кулеба.

На його переконання, більшість в ЄС розуміє, що статус кандидата на членство в ЄС для України принесе лише переваги всій Європі.

«Це win-win для всіх. Потрібно лише перестрибнути чергові стереотипи та страхи. Ми активно допомагаємо у цьому нашим європейським друзям. Вирішальна мить вже близько», - резюмував Кулеба.

Читайте також: Демократія у Європі може програти, якщо слова не підкріплюватимуться діями - Зеленський

Як повідомлялося, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 11 червня відвідала Київ з робочим візитом. Вона провела робочу зустріч з Президентом Володимиром Зеленським, на якій ішлося про Платформу відновлення України та процес отримання державою статусу кандидата у члени ЄС.

Після перемовин з Президентом України Володимиром Зеленським фон дер Ляєн заявила, що Європейська комісія завершить обговорення висновку щодо статусу кандидата у члени ЄС для України до кінця наступного тижня..

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-