росія щодня скоює злочини в Україні – заява країн Балтії та Північної Європи

росія щодня скоює злочини в Україні – заява країн Балтії та Північної Європи

Укрінформ
росія повністю ігнорує заклики та позицію більшості країн світу та продовжує щодня чинити на території України злочини.

Про це сказала міністр закордонних справ Естонії Ева-Марія Лійметс, виступаючи від імені групи держав Балтії та Північної Європи на 34-й спеціальній сесії Ради з прав людини на тему «Погіршення ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як підкреслила Лійметс, рф постійно ігнорує заклики ООН й інших міжнародних організацій негайно припинити військові дії та вивести свої війська та техніку з території суверенної України, і вже понад 2 місяці веде нічим не спровоковану війну проти сусідньої держави.

Читайте також: Українців у Криму женуть в армію рф та позбавляють права на землю – Джапарова в ООН

За її словами, російські війська піддають бомбовим ударам густонаселені місцевості, цивільну інфраструктуру, включаючи школи та лікарні. Насильство, в тому числі сексуальне, катування використовуються росією як зброя, зазначила дипломат. Вона також згадала незаконні арешти, викрадення людей і насильну депортацію, незаконні усиновлення українських дітей у росії.

«Ми є свідками воєнних злочинів і злочинів проти гуманності на щоденній основі», - констатувала глава МЗС Естонії.

Читайте також: Українців із захоплених територій примусово вивозять і садять до кримських в’язниць - Джапарова

Те, що ГА ООН проголосувала за виключення рф з Ради з прав людини, яскраво свідчить про те, що світова спільнота засуджує дії росії, у тому числі грубе порушення нею прав людини. На жаль, закликів не достатньо і всі є свідками швидко зростаючої гуманітарної кризи та однієї з найбільших хвиль переміщення людей, коли страждають цивільні, зазначила Лійметс.

Війна в Україні, зауважила вона, має вплив і на весь світ як у безпековому вимірі, так і з точки зору забезпечення продуктами харчування, і постраждають від конфлікту переважно бідні країни та вразливі верстви населення.

Лійметс від імені країн півночі Європейського континенту засудила дії росії, її брехню та дезінформацію, які поширює кремль. Вона закликала до ретельного та прозорого міжнародного розслідування злочинів і порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права на українській території.

Сесію, яка відбулася 12 травня, було скликано на запит делегації України, який було підтримано більш ніш 60 країнами.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-