Українців із захоплених територій примусово вивозять і садять до кримських в’язниць - Джапарова

Українців із захоплених територій примусово вивозять і садять до кримських в’язниць - Джапарова

Укрінформ
війська рф примусово вивозять українців з захоплених територій і поміщають їх у кримські в'язниці, за відмову співпрацювати з окупаційними "адміністраціями" - вбивають.

Про це перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила на 34-ій сесії Ради ООН з прав людини в Женеві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми отримуємо тривожну інформацію від правозахисників про використання кримських в’язниць для українців, незаконно утримуваних і примусово переселених з новоокупованих територій моєї країни, зокрема з Херсона. Також росіяни запустили новий проєкт - створення так званої «херсонської народної республіки», шантажуючи людей, вбиваючи лише за відмову співпраці з колабораційною "новою адміністрацією". Йдеться про Мелітополь, Маріуполь та інші міста», - наголосила Джапарова.

Читайте також: Джапарова провела відеозустріч з учасниками Кримської платформи

Вона закликала Раду та країни-члени до рішучих дій і наголосила на кричущих порушеннях прав людини, зафіксованих у районах Київської, Чернігівської, Сумської та Харківської областей наприкінці лютого та протягом березня, коли там перебували російські війська.

«Тисячі невинних мирних жителів були страчені в присутності членів їхніх сімей, жінки, зґвалтовані на очах їхніх дітей, цілі родини заживо поховані під уламками зруйнованих будівель. Російська влада відповіла на ці звірства по-своєму – все заперечуючи, поширюючи дезінформацію, присвоюючи вищі звання бригаді, яка скоїла ці злочини в місті Буча», - заявила перша заступниця міністра.

Вона також закликала Раду ООН з прав людини вжити невідкладних кроків задля забезпечення відповідальності за грубі порушення прав людини та злочини проти міжнародного права і підтримати резолюцію «Погіршення ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії».

Читайте також: Джапарова – про визнання світом росії державою-спонсором тероризму: Це політичний тиск

Зокрема, вона нагадала про Маріуполь, який був перетворений на попіл, та про стійкий опір, який продовжують чинити українські захисники, тримаючи позиції на «Азовсталі».

«Війна москви, розпочата з порушенням Статуту ООН і фундаментальних принципів міжнародного права, є війною проти всіх нас. І лише тоді, коли світ буде солідарним з українським народом, це зло можна перемогти», - наголосила Джапарова.

Як повідомляв Укрінформ, у Женеві відбувається 34-та сесії Ради ООН з прав людини щодо погіршення ситуації з правами людини в Україні через російську агресію, за результатами якої буде прийнято резолюцію.

Сесію скликано на запит делегації України, який підтримали понад 60 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-