Джапарова провела відеозустріч з учасниками Кримської платформи

Джапарова провела відеозустріч з учасниками Кримської платформи

Укрінформ
Під головуванням першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джапарової відбулася відеозустріч з учасниками мережі контактних осіб Кримської Платформи.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ України, передає Укрінформ.

Перед учасниками також виступили перший заступник міністра економіки Денис Кудін, заступник міністра з питань європейської інтеграції Мінреінтеграції Ігор Яременко, представник президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, представники Міноборони та Офісу Генерального прокурора.

Відповідно до повідомлення, представники органів державної влади України детально поінформували міжнародних партнерів про ситуацію в Криму, використання півострова як плацдарму для російського вторгнення в Україну, воєнні злочини, які вчиняли військовослужбовці рф в Україні, гуманітарну ситуацію на тимчасово окупованій території України. Окрема увага була приділена шляхам подальшої гуманітарної та військової підтримки України, а також економічній стратегії повоєнного відновлення.

Відтак у своєму виступі Джапарова відзначила, що агресія росії почалася саме зі спроби анексії Криму, а її наслідки виходять далеко за межі кордонів нашої держави.

Перша заступниця міністра детально зупинилась на ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму, яка загострила усі існуючі порушення прав людини на півострові – політичні переслідування, дискримінацію за етнічною та релігійною ознаками, насильницькі зникнення, тортури та позасудові затримання і обшуки – адже дії російської окупаційної адміністрації стали ще більш жорстокими. Вона додала, що з 24 лютого 12 політичних в’язнів були засуджені на тривалі терміни.

«Після початку повномасштабного вторгнення в Україну, росія намагається знищити залишки свободи слова в Криму, посилює переслідування журналістів та неурядових правозахисних організацій», - зазначила Джапарова.

Наголошується, що з особливим завзяттям окупаційна адміністрація реалізовує політику, спрямовану на витіснення корінного народу Криму – кримських татар з півострова, а також на знищення їхньої ідентичності, чим наслідує найгіршу практику колишнього Радянського Союзу.

Читайте також: Джапарова закликала світ до негайних дій, аби припинити воєнні злочини рф в Україні

Джапарова також поінформувала контактних осіб з питань Кримської платформи про стан справ щодо 4 позовів, поданих Україною до міжнародних судових інстанцій, а також про міжнародну співпрацю, зокрема в рамках Міжнародного Кримінального Суду та ініціативу створення Спеціального кримінального трибуналу.

«Росія має постати перед трибуналом. Безкарність Росії за скоєні злочини призводить до появи нових», - зазначила перша заступниця міністра.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-