Джапарова закликала світ до негайних дій, аби припинити воєнні злочини рф в Україні

Джапарова закликала світ до негайних дій, аби припинити воєнні злочини рф в Україні

Укрінформ
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова закликала міжнародну спільноту до вжиття негайних дій для припинення численних воєнних злочинів росії в Україні.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС, про це Джапарова заявила на неформальному засіданні Ради Безпеки ООН за формулою Арріа «Агресія Росії проти України: забезпечення відповідальності за звірства».

Перша заступниця міністра привернула увагу міжнародного співтовариства до триваючих обстрілів територій України з боку російської армії з використанням авіабомб, важкої артилерії та ракет.

Читайте також: Джапарова розповіла в ООН про порушення прав кримських татар на окупованому півострові

«Місто Маріуполь перетворено на попіл, тисячі мирних жителів залишаються в блокаді без води, тепла, ліків, електрики та зв’язку, у тому числі на металургійному заводі «Азовсталь», – наголосила Джапарова.

Вона звернулася до учасників засідання із закликом вжити негайних дій і документування українськими та міжнародними експертами численних воєнних злочинів росії.

Читайте також: Відповідати за воєнні злочини повинна і росія, і конкретні виконавці - Джапарова в ООН

Джапарова повідомила, що українські правоохоронні органи вже розкрили та розпочали розслідування 8 тисяч військових злочинів, скоєних російськими військовими у Маріуполі, Бучі, Ірпені, Бородянці та інших українських містах і селах.

Перша заступниця міністра також нагадала, що Україна підтримала пропозицію провідних фахівців у галузі міжнародного кримінального права щодо створення Спеціального кримінального трибуналу для покарання за злочин агресії проти України і закликала присутніх дипломатів ретельно розглянути питання створення такого нового механізму та підтримати його.

Читайте також: Україна подала позов до суду ООН проти росії як держави, а не її політичної верхівки - Джапарова

Учасники засідання одноголосно засудили війну росії проти України, грубі порушення нею міжнародного права і наголосили, що усі винні мають бути притягнуті до відповідальності.

Як поінформували в МЗС, захід був організований у рамках британського головування в Раді Безпеки ООН делегаціями Албанії та Франції у координації з Україною.

У якості доповідачів виступили Верховний комісар ООН з прав людини М.Бачелет, прокурор Міжнародного кримінального суду К.Хан, генеральний прокурор України І.Венедіктова, адвокат Dought Street Chambers А.Клуні та директор з питань криз і конфліктів Human Rights Watch І.Сойєр.

За підсумками засідання партнери також виголосили спільну заяву, яка чітко викриває сутність російської пропаганди та закликає рф негайно припинити агресивну і дестабілізуючу діяльність в Україні та політизацію людських трагедій.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-