Відповідати за воєнні злочини повинна і росія, і конкретні виконавці - Джапарова в ООН

Відповідати за воєнні злочини повинна і росія, і конкретні виконавці - Джапарова в ООН

Укрінформ
За воєнні злочини під час вторгнення в Україну повинні відповідати і росія як держава, і конкретні особи, котрі їх скоїли.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, яка взяла участь у неформальному засіданні Ради Безпеки ООН, передає кореспондент Укрінформу.

«Росія має відповідати як держава, - сказала вона. - Але в кожного злочину є конкретна особа, яка його скоїла - зґвалтувала дівчину, вбила людину на велосипеді, розстріляла чергу за хлібом, обстріляла гуманітарні конвої, лікарні та укриття. У цих осіб є імена, і вони мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності».

Джапарова звернулася до учасників засідання як представниця двох народів - українців і кримських татар, - котрі постраждали від Голодомору й депортації в минулому та які страждають від воєнних злочинів сьогодні.

Читайте також: Джапарова розповіла в ООН про порушення прав кримських татар на окупованому півострові

москва цинічно виправдовувала «знищення майже половини всіх кримських татар фальшивими та хибними звинуваченнями, так само як це робить росія сьогодні – приховуючи свої злочини проти людяності та воєнні злочини за фальшивками та маніпуляціями», зазначила Джапарова.

Вона наголосила, що «зло, яке ми всі не зупинили вісім років тому, розрослося»: «Звір хоче більшого. Більше землі, більше крові, більше життів».

За словами Джапарової, російські збройні сили в цей момент продовжують інтенсивно обстрілювати українські міста, використовуючи авіабомби, важку артилерію та ракети. А місто Маріуполь перетворено на попіл, тисячі мирних жителів залишаються у блокаді без світла, води, тепла, ліків та зв'язку.

Джапарова нагадала, що українські правоохоронні органи розпочали розслідування майже 8 тис. воєнних злочинів, скоєних військовими рф.

Читайте також: В ООН наполягають: Усі докази воєнних злочинів рф мають бути збережені для суду

26 лютого - через два дні після початку повномасштабного вторгнення - Україна ініціювала справу в Міжнародному суді за обвинуваченням росії у геноциді. Суд зобов'язав рф негайно призупинити воєнні операції, проте москва проігнорувала цю ухвалу.

За словами Джапарової, Україна підтримала пропозицію провідних фахівців у галузі міжнародного кримінального права щодо створення Спеціального кримінального трибуналу для покарання за злочин агресії проти України.

Як повідомлялося, Рада Безпеки ООН проводить неформальну зустріч на тему «Забезпечення відповідальності за звірства, вчинені в Україні». Ініціаторами обговорення цього питання виступили Албанія та Франція спільно з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-