В ООН наполягають: Усі докази воєнних злочинів рф мають бути збережені для суду

В ООН наполягають: Усі докази воєнних злочинів рф мають бути збережені для суду

Укрінформ
Усі докази воєнних злочинів, скоєних під час російського вторгнення в Україну, мають бути ретельно вивчені, зібрані та збережені для подальшого судового процесу.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це заявила Верховний комісар з прав людини Мішель Бачелет під час неформального засідання Ради безпеки ООН щодо забезпечення відповідальності за звірства, вчинені в Україні.

Бачелет наголосила, що винуватці звірств будуть притягнуті до відповідальності. Для цього необхідне «всебічне збереження всіх видів доказів, пов’язаних із ймовірними міжнародними порушеннями», у тому числі на цифрових носіях, облік усіх смертей, пов’язаних з війною, обстеження останків, проведення судово-медичної експертизи, а також «розробка всеосяжного політичного механізму забезпечення правового захисту жертв серйозних порушень міжнародного права та відшкодування їм збитків».

Читайте також: ПАРЄ буде підтримувати розслідування вчинених рф порушень міжнародного права

За словами Верховного комісара, ідеться про всіх постраждалих та їхні родини починаючи з 2014 року.

Серйозне занепокоєння викликає також ставлення сторін до військовополонених. Мають бути взяті свідчення, доступні в інтернеті, що демонструють залякування, катування і вбивство військовополонених, зазначила вона.

«Те, що було скоєно в Україні, має бути визначено шляхом справедливого судового розгляду і в повній відповідності до міжнародних стандартів верховенства права», - додала Бачелет.

Читайте також: Воєнні злочини, скоєні рф на території України, не залишаться безкарними – Боррель

У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку Рада безпеки проводить неформальну зустріч на тему «Забезпечення відповідальності за звірства, вчинені в Україні». Ініціаторами обговорення цього питання виступили Албанія та Франція спільно з Україною.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-