Воєнні злочини, скоєні рф на території України, не залишаться безкарними – Боррель

Воєнні злочини, скоєні рф на території України, не залишаться безкарними – Боррель

Укрінформ
Воєнні злочини та злочини проти людства, скоєні на тимчасово захопленій території України, будуть розслідувані, а винні притягнуті до міжнародної відповідальності.

Таке переконання висловив у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє Укрінформ.

«Швидка активація Міжнародного кримінального суду та всієї системи ООН має допомогти у викритті реалій цього конфлікту та у визначені відповідальності. Це також має притягнути до правосуддя тих, хто винен у воєнних злочинах та злочинах проти людства. Жахливі картини смертей цивільних людей, які я міг особисто бачити під час відвідування Бучі, у Маріуполі чи в інших українських містах, надовго закарбуються у нашій пам’яті. Вони демонструють справжнє обличчя війни, що ведеться проти України», - наголосив Боррель.

Читайте також: Гутерреш у москві наголосив на порушенні росією Статуту ООН

Він зауважив, що толерування такої агресії могло б спричинити утворення небезпечного світу, де країни із сильнішим військом будуть нав’язувати свою волю іншим, а міжнародні правила зневажатимуться через безкарність.

«Це не той міжнародний порядок, який Європейський Союз та багато інших намагалися збудувати протягом минулих десятиліть», - зауважив високий представник ЄС.

Читайте також: Міжнародний кримінальний суд долучився до розслідування воєнних злочинів рф в Україні

Як повідомлялося, Єврокомісія запропонувала надати Євроюсту додаткові повноваження для розслідування воєнних злочинів, скоєних на території України під час повномасштабного російського вторгнення, включаючи право на збір, обробку та збереження свідчень, обмін цією інформацією з органами міжнародної судової влади.

Читайте також: Зеленська жінкам, які пережили насильство: Не мовчіть, треба покарати злочинців

Нині кримінальне розслідування цих важких міжнародних злочинів проводиться за участю Генеральної прокуратури України, 11 країн-членів ЄС та Офісу прокурора МКС. До розслідування залучені також фахівці Дорадчої місії ЄС в Україні (EUAM).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-