Гутерреш у москві наголосив на порушенні росією Статуту ООН

Гутерреш у москві наголосив на порушенні росією Статуту ООН

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який прибув у вівторок у москву, заявив журналістам, що ООН розглядає вторгнення росії порушенням територіальної цілісності України, що суперечить Статутові Організації.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ООН, про це він сказав після переговорів з міністром закордонних справ рф лавровим.

Гутерреш зазначив, що провів «дуже відверту розмову» з лавровим, «і що зрозуміло, є дві різні позиції щодо того, що відбувається в Україні».

росія заявляє, що проводить «спеціальну воєнну операцію» в Україні, тоді як для ООН вторгнення 24 лютого є порушенням територіальної цілісності країни і суперечить Статутові ООН, наголосив він.

Читайте також: Гутерреш – лаврову: ООН готова забезпечити «гуманітарний коридор» з Азовсталі

«Але я глибоко переконаний, що чим швидше ми закінчимо цю війну, тим краще – для народу України, для народу російської федерації та для тих, хто далеко за її межами», – додав він.

Генсек ООН виклав пропозиції, які дадуть змогу створити умови для безпечної евакуації цивільного населення Донбасу, зокрема Маріуполя, та доставки гуманітарної допомоги.

Наголосивши на своїй ролі «посланця миру», Гутерреш нагадав, що ООН неодноразово закликала до припинення вогню для захисту цивільного населення, а також до політичного діалогу для пошуку рішення, чого досі не сталося.

Читайте також: Україна закликає ООН та Червоний Хрест допомогти забезпечити гумкоридор із Маріуполя

Говорячи про «жорстоку битву», яка триває на Донбасі, він зазначив, що гине багато цивільних осіб, сотні тисяч опинилися в пастці. За словами очільника ООН, повідомлення про порушення, а також можливі воєнні злочини потребуватимуть незалежного розслідування для притягнення винних до відповідальності.

«Нам терміново потрібні гуманітарні коридори, справді безпечні та ефективні, які б усі поважали, для евакуації цивільного населення та доставки такої необхідної допомоги», - підкреслив Гутерреш, а також запропонував створити гуманітарну контактну групу у складі представників росії, України та ООН «для пошуку можливостей відкриття безпечних коридорів із локальним припиненням бойових дій, а також для гарантії того, що вони справді ефективні».

Читайте також: Ердоган знову запропонував путіну зустріч із Зеленським у Стамбулі

Ситуацію в Маріуполі він назвав «кризою всередині кризи», підкресливши готовність ООН мобілізувати свої людські та матеріально-технічні ресурси, аби допомогти врятувати життя людей.

Гутерреш запропонував, щоб ООН, Міжнародний комітет Червоного Хреста, українські та російські сили координували роботу як щодо забезпечення евакуації цивільних осіб, що бажають залишити Маріуполь, зокрема територію заводу «Азовсталь», у будь-якому обраному ними напрямку, так і з доставки гуманітарної допомоги.

Читайте також: Україна та Червоний Хрест запустять нову програму виплат для переселенців

Генсек наголосив на необхідності «зберегти цінності багатостороннього підходу» в умовах війни та її наслідків у всьому світі, дотримання Статуту ООН та міжнародного права, визнання повної рівності між державами.

Він також розповів про «шокові хвилі» від війни, які відчуваються по всьому світу. Ідеться про «різке прискорення» зростання цін на продовольство та енергію, що особливо позначається на найбільш уразливих країнах.

Гутерреш також має зустрітися з путіним.

У четвер він відвідає Україну, де проведе переговори з Президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Фото з сайту: news.un.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-