Гутерреш – лаврову: ООН готова забезпечити «гуманітарний коридор» з Азовсталі

Гутерреш – лаврову: ООН готова забезпечити «гуманітарний коридор» з Азовсталі

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш зустрівся у москві з главою мзс росії сергієм лавровим і на підсумковій пресконференції заявив, що ООН готова направити всі свої зусилля на порятунок життів людей у ​​Маріуполі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Гутерреш заявив про готовність разом із Комітетом Червоного Хреста забезпечити роботу гуманітарного коридору з території заводу "Азовсталь" у Маріуполі, де тривають бої і де залишаються сотні мирних жителів. Генсек ООН також закликав до незалежного розслідування повідомлень про воєнні злочини в Україні.

Читайте також: Тотальна руйнація і загибель цивільних: якою зброєю росіяни знищують Маріуполь та Рубіжне

У свою чергу, лавров звинуватив представників України у недобросовісному веденні переговорів, а країни Заходу – у тому, що вони "накачують" Україну зброєю, щоб досягти її переваги на полі бою.

«Якщо це триватиме, переговори навряд чи матимуть якийсь результат. Але ми віддані переговорному рішенню» - сказав глава російського мзс.

Читайте також: Ворог за добу завдав 35 авіаударів по Азовсталі, під завалами - постраждалі цивільні

Водночас він говорив, що зміст майбутнього мирного договору залежатиме від ходу бойових дій. Лавров також назвав перспективу ядерної війни реальною, хоча і додав, що для росії така війна "неприйнятна".

Очікується, що Гутерреш зустрінеться і з президентом росії володимиром путіним.

З Москви генсек ООН має намір вирушити до Києва. Президент України Володимир Зеленський критикував маршрут поїздки, говорячи, що генеральному секретареві спочатку слід було б відвідати Україну та подивитися на руйнування, а вже потім їхати до москви.

Читайте також: Над заводом «Азовсталь» у Маріуполі помітили чорний дим - Sky News

У кремлі також повідомили про телефонну розмову президента росії путіна і президента Туреччини Реджепа Ердогана. Путін заявив Ердогану, що бойові дії в Маріуполі зараз нібито не ведуться.

Як повідомлялося, агресія росії викликала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники закидають бомбами беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих громадян.

Читайте також: Ватажок «днр» анонсував медаль «за взяття Маріуполя»

У заблокованому Маріуполі залишаються близько 120 тисяч мирних жителів.

Маріуполь продовжують захищати бійці полку "Азов", українська морська піхота, мотострілки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-