Тотальна руйнація і загибель цивільних: якою зброєю росіяни знищують Маріуполь та Рубіжне

Тотальна руйнація і загибель цивільних: якою зброєю росіяни знищують Маріуполь та Рубіжне

Укрінформ
російські загарбники на території України застосували зброю невибіркової дії, яка призводить до тотальних руйнацій і загибелі цивільного населення.

Про це поінформувала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Під час штурму житлових кварталів Маріуполя та Рубіжного ворогом були застосовані системи дистанційного розмінування УР-07М «Пересортировка» на базі шасі БМП-3. На ній також розміщена пускова установка із подовженим зарядом розмінування УЗП-06 і УЗП-06Д»,- уточнила Уповноважена ВРУ з прав людини.

За її словами, це дозволяє загарбникам пробивати коридор у мінному полі на дальність від 340 метрів до 1 кілометра, а його ширина може сягати декількох десятків метрів. Як зазначила Денісова, розмінування здійснюється шляхом виникнення ударної хвилі від вибуху снаряда, яка впливає на детонатор міни.

Читайте також: Ватажок «днр» анонсував медаль «за взяття Маріуполя»

Окрім того, як поінформувала український омбудсман, УР-07 М може використовуватися для знищення живої сили.

«При одночасному запуску та підриві декількох зарядів виникає ефект об'ємного вибуху, який здатний розчистити будь-які руїни, знищуючи при цьому живу силу, яка їх обороняє. На озброєнні Збройних Сил України таких установок немає», - уточнила вона.

Денісова заявила, що вся відповідальність за наслідки застосування російськими загарбниками установки дистанційного розмінування УР-07 «Пересортировка» під час штурму Рубіжного та Маріуполя лежить безпосередньо на військово-політичному керівництві країни-загарбника, оскільки міжнародне гуманітарне право забороняє використовувати зброю, яка завдає надмірних ушкоджень або має невибіркову дію.

Читайте також: В ОП відповіли росії на «взяття Маріуполя»: Азовсталь - п’ята частина міста, або 22 Ватикани

На її переконання, дії загарбників є порушенням Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень рф прав людини в Україні. Я закликаю міжнародних партнерів надати зброю для боротьби з країною-агресором рф», - поінформувала Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, Денісова заявила, що на території Маріуполя загарбники проводять обшуки, вриваючись у всі вцілілі домівки. І те житло, яке, на думку загарбників, придатне для проживання військових рф, помічається символом «Z».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-