Україна подала позов до суду ООН проти росії як держави, а не її політичної верхівки - Джапарова

Україна подала позов до суду ООН проти росії як держави, а не її політичної верхівки - Джапарова

Укрінформ
Україна у Міжнародному суді ООН позивається до росії як держави, а не її політичної верхівки, щоб кожний громадянин рф відчував свою відповідальність за дозвіл лідерам здійснювати злочини проти українців.

Про це заявила на брифінгу в суботу перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна подала позов до Міжнародного суду ООН проти росії саме як держави, а не її політичної верхівки. Для нас це важливо ще й з тієї точки зору, щоб кожний громадянин російської федерації відчував свою відповідальність фактично за дозвіл лідерам здійснювати злочини проти українських громадян, проти цивільного населення», - сказала Джапарова.

Вона назвала першою перемогою України рішення Міжнародного суду ООН негайно припинити війну проти нашої держави.

За словами першої заступниці очільника МЗС, заява росії про те, що вона не збирається його виконувати, суттєво не змінить становище агресора. Водночас цивілізовані держави отримали дуже потужний юридичний сигнал від найавторитетнішого судового органу, що російська агресія є незаконною і невиправданою, який вкладатиметься у політичну позицію всіх країн.

«Це дуже важливе для нас проміжне рішення - черговий аргумент для світового співтовариства для посилення тиску на росію з метою приведення її поведінки до норм міжнародного права», - акцентувала Джапарова.

Вона також зазначила, що хоча жорна міжнародного права рухаються дуже повільно, українська дипломатія вірить в успіх і докладе всіх зусиль задля досягнення справедливого рішення.

«Ми юридично доведемо, що теперішній кремлівський режим – це режим воєнних злочинців і, без перебільшення, варварів і людожерів. Ми також вважаємо, що кожний винний має бути притягнутий до відповідальності і кожна мовчазна згода громадян рф із злочинними діями буде обтяженням, співучастю у війні проти України», - наголосила перша заступниця міністра закордонних справ.

Як повідомлялося, Міжнародний суд ООН в Гаазі 16 березня зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було "запобігання і покарання" нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України.

Росія відмовилася виконувати вимогу Міжнародного суду ООН зупинити війну в Україні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про неприпустимість образ та нападів на росіян, оскільки за війну в Україні, за його словами, відповідальний тільки Владімір Путін, а не росіяни.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав Шольцу, що під час Нюрнберзького процесу нікому не вдалось отримати виправдовувальний вирок із аргументом «я просто виконував наказ».

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що висловлювання канцлера Німеччини Олафа Шольца - що за агресію проти України відповідає винятково президент росії володимир путін, може стати неправдивим трендом у Європі, адже війну підтримують 71% росіян.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що відповідальність за війну в Україні несе не лише путін, а всі росіяни, які підтримують і втілюють його політику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-