Україна разом з партнерами працює над покаранням рф за чотири типи міжнародних злочинів – Джапарова

Україна разом з партнерами працює над покаранням рф за чотири типи міжнародних злочинів – Джапарова

Укрінформ
Україна разом з партнерами працює над тим, щоб покарати росію у міжнародних судах за скоєні в Україні всі чотири типи основних міжнародних злочинів.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Вона пояснила, що у міжнародному праві виписані чотири типи основних міжнародних злочинів – злочини проти людяності, воєнні злочини, злочин геноциду і злочин агресії.

У цьому контексті Джапарова нагадала, що в березні в Україну прибув прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, до якого з проханням розслідувати воєнні злочини росії звернулося більше 40 країн.

Читайте також: Генсек ООН у доповіді приділить особливу увагу сексуальним злочинам росіян в Україні - МЗС

«Наша позиція полягає в тому, що мандат прокурора МКС має покривати, окрім воєнних злочинів і злочинів проти людяності, також злочин геноциду», - сказала перша заступниця міністра.

У цьому контексті вона нагадала, що деякі країни на парламентському рівні визначили дії російських військ в Україні геноцидом. Водночас Джапарова зауважила, що існує ще правова рамка – «потрібно збирати інформацію, доводити, верифікувати».

«Тут у нас теж є підтримка інших країн. Але злочин геноциду, ми вважаємо, прокурор Карім Хан у зв’язці з генеральним прокурором України Іриною Венедиктовою мають і можуть розглядати», - зазначила Джапарова.

Читайте також: Джапарова закликала світ до негайних дій, аби припинити воєнні злочини рф в Україні

Інший трек – це злочин агресії, щодо якого Україна пропонує створити Спеціальний трибунал. За словами першої заступниці міністра, наразі українська сторона проводить консультації з партнерами, якими будуть модальності роботи цього Трибуналу.

«Ми вважаємо, що є велика перспектива вийти в цей Трибунал, і рф як держава має бути і, напевно, буде визнана країною, яка скоює злочин агресії щодо України. Це теж матиме свої наслідки, зокрема з точки зору виплати репарацій, компенсацій за все те, що російська федерація пошкодила і пошкоджує на території нашої держави», - резюмувала Джапарова.

Як повідомлялося, 4 березня було проголошено Декларацію про створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України подібно до Лондонської декларації 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу.

Читайте також: Кулеба закликав світ підтримати створення Трибуналу для воєнних злочинців рф

Текст «Заклику до створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України» та проєкту декларації, підготовлений робочою групою, схвалив міністр закордонних справ України та підписали кілька десятків провідних світових і українських юристів-міжнародників, колишніх суддів міжнародних судових установ.

Також Міжнародний кримінальний суд на початку березня за зверненням 39 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення рф в Україну.

7 березня у Міжнародному суді ООН у Гаазі почалися слухання за позовом України до росії у справі щодо обвинувачень в геноциді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-