Генсек ООН у доповіді приділить особливу увагу сексуальним злочинам росіян в Україні - МЗС

Генсек ООН у доповіді приділить особливу увагу сексуальним злочинам росіян в Україні - МЗС

Фото
Укрінформ
У щорічній доповіді генерального секретаря ООН буде приділена особлива увага злочинам сексуального насильства внаслідок російського вторгнення в Україну.

Про це йдеться у повідомленні МЗС, передає Укрінформ.

Зазначається, що перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова провела зустріч із заступницею генсекретаря ООН - спеціальною представницею з проблематики сексуального насильства у конфліктах Прамілою Паттен в рамках її візиту до Києва.

Співрозмовниці засудили звірства російських окупаційних сил на тимчасово непідконтрольних Україні територіях, особливо злочини сексуального насильства, скоєні російськими військовими у Бучі, Ірпіні та інших містах та селах України.

«Керівництво України закликає міжнародну спільноту продовжити активну роботу щодо спільної протидії російській пропаганді та проведення належного розслідування російських злочинів війни», - зазначила Джапарова.

Міністерство додало, що спецпредставниця повідомила, що виступить перед Радою безпеки ООН щодо виявлених випадків сексуального насильства з боку російських загарбників, а також поінформувала про підготовку щорічної доповіді генсека ООН, в якій буде приділена особлива увага злочинам сексуального насильства в Україні.

Читайте також: Рада безпеки ООН 5 травня розгляне ситуацію в Україні - постпред США

Перша заступниця міністра подякувала Паттен за її чітку позицію у підтримці України в боротьбі з російським агресором та її солідарність з українцями.

«Українські правоохоронні органи розпочали розслідування щодо понад 9 тис. воєнних злочинів, скоєних з 24 лютого 2022 року військовослужбовцями збройних сил та інших військових формувань росії на території України. Росія вже забрала життя понад 3800 мирних жителів України та поранила понад 4000. При цьому були встановлені факти катувань та сексуального насильства», – підкреслила Джапарова.

Вона також привітала підписання в рамках візиту Рамкового документа про співпрацю з урядом України із запобігання та реагування на сексуальне насильство під час конфлікту, який зорієнтований на протидію наслідкам військових злочинів російських військ в Україні.

Паттен наголосила, що не могла залишатися осторонь страждань українського народу і сподівається на плідну та активну співпрацю в рамках домовленостей задля надання ефективної підтримки Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 3 травня, уряд України та спеціальна представниця генерального секретаря ООН Праміла Паттен підписали меморандум про співробітництво щодо запобігання та протидії сексуальному насильству в умовах війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-