Рада безпеки ООН 5 травня розгляне ситуацію в Україні - постпред США

Рада безпеки ООН 5 травня розгляне ситуацію в Україні - постпред США

Укрінформ
Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй 5 травня розгляне ситуацію в Україні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це у вівторок повідомила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Постпред США представила журналістам план роботи Радбезу на травень – місяць головування Сполучених Штатів у РБ.

За її словами, серед пріоритетів роботи Ради Безпеки будуть питання, пов’язані із залежністю продовольчої безпеки від конфліктів, використання цифрових технологій у підтриманні міжнародного миру та безпеки, війна росії проти України, гуманітарна криза в Сирії.

Томас-Грінфілд наголосила, що проблема продовольчої безпеки у світі загострилася у зв’язку з російським вторгненням в Україну.

«Сьогодні ця тема стає ще більш актуальною через кричуще вторгнення Росії в Україну. Україна, як ви всі знаєте, була житницею для країн, що розвиваються, але росія створила найбільшу кризу біженців у Європі від часів Другої війни, блокувала ключові порти та нищить цивільну інфраструктуру й зернові запаси», - сказала американський дипломат.

На думку постпреда США, успіхом РБ за останній час можна вважати те, що «нам вдалося ізолювати росію в Раді безпеки, об’єднати голоси засудження на Генеральній Асамблеї, завдяки чому 141 країна підтримала резолюцію «Агресія проти України». Крім того, Генасамблея ухвалила резолюцію «Гуманітарні наслідки агресії проти України», а також виключила рф із Ради ООН з прав людини.

Саме позиція більшості членів РБ відіграла в цьому ключову роль, зауважила Томас-Грінфілд.

«Щоразу, коли ми обговорюємо в Раді Безпеки питання, що стосуються росії, вона змушена захищатися. І ми продовжуватимемо це робити, поки вона не припинить цей жорстокий напад на український народ», - сказала постпред США.

Вона підкреслила, що ООН домагається від росії надати можливість для евакуації цивільного населення із зони бойових дій та доставки гуманітарної допомоги в постраждалі райони, зокрема в Маріуполь.

Дипломат зазначила, що 3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси, нагадавши про загибель Віри Гирич від ракетного удару по Києву 28 квітня.

Читайте також: Фахівці з ООН допомагають швидше розміновувати українські поля

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) станом на 3 травня зафіксувало 3 193 випадки загибелі та 3 353 випадки поранень цивільного населення України внаслідок повномасштабного російського вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-