Надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС стане сигналом кремлю - Кулеба

Надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС стане сигналом кремлю - Кулеба

Укрінформ
Надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС стане сигналом кремлю, що Україну не залишили на роздоріжжі, а відтак сприятиме її перемозі у війні проти росії.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільному з данським колегою Єппе Кофодом брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є три питання, від яких залежить перемога України у цій війні, - це санкції, зброя і перспектива членства в Європейському Союзі», - сказав Кулеба.

Він зазначив, що коли йдеться про санкції проти росії, не повинно бути «жодних табу». Очільник МЗС подякував Данії за її принципову позицію у цьому питанні.

Читайте також: Шостий пакет санкцій проти рф можуть представити послам ЄС вже завтра — Politico

Кулеба також відзначив, що Данія робить усе, що в її силах, на двосторонньому рівні і підтримує всі колективні рішення щодо надання озброєнь Україні, «і за це ми їй теж вдячні».

Глава української дипломатії окремо наголосив на важливості надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

«Ця війна проти України і всієї Європи триватиме до тих пір, поки путін вважатиме, що Україну залишили на роздоріжжі. І саме тому ЄС має продовжити курс, який узяв після 24 лютого, і максимально сприяти європейській інтеграції України. Найближче рішення, на яке ми очікуємо, - надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС. Питання членства України в ЄС - це в буквальному сенсі питання війни та миру у Європі", - сказав Кулеба.

Читайте також: Тут було пекло: Стефанчук і спікери трьох країн відвідали Ірпінь, Бучу та Гостомель

Як повідомлялося, голова Євроради Шарль Мішель заявив під час візиту до Києва 20 квітня, що Європейська комісія до кінця червня оголосить перші висновки щодо статусу кандидата для України, після чого це питання буде включене в порядок денний Європейської ради.

Україна планує до кінця тижня завершити роботу над другою частиною опитувальника щодо оцінки відповідності українського законодавства актам права ЄС для отримання статусу кандидата на вступ.

18 квітня Президент Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу першу частину заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина 18 квітня зазначила, що Україна вже отримала другу частину опитувальника, і урядова команда докладе всіх зусиль для якнайшвидшого заповнення і цієї частини, що охоплює оцінку відповідності українського законодавства актам права ЄС.

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-