Зеленський не хоче «клаптикових парасольок» у договорі з безпеки

Зеленський не хоче «клаптикових парасольок» у договорі з безпеки

Укрінформ
У новому безпековому документі важливі і зміст, і особливо коло країн-партнерів, а тому над ним ведеться детальна, виважена робота.

Про це сказав Президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з Прем’єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим у Києві, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Після непрацюючого Будапештського меморандуму я точно, як Президент і гарант Конституції України, не хотів би будь-яких клаптикових парасольок для нашої держави. Краще іноді нічого не мати і знати, що ти один на один з ворогом, ніж мати велике коло друзів-партнерів, які по факту тебе не захистять. Цього разу ми дуже серйозно ставимось до того майбутнього документа і особливо дуже виважено - до кола країн-партнерів, які повинні нас не підвести у будь-якому випадку і будь-якій агресії майбутній. А все може бути у майбутньому», - сказав Президент.

Читайте також: Байден надіслав Конгресу новий запит на $33 мільярди для підтримки України

Він акцентував, що, незважаючи на те, що на сьогодні для нас важливо вирішити питання сучасної війни з російською федерацією і відновити свою територіальну цілісність, ми вже розуміємо, що нам не просто з такими сусідами, і тому йдеться «про фундаментальний договір, фундаментальні обов’язки, які на себе можуть взяти країни – гаранти безпеки».

Водночас Зеленський не деталізував зміст майбутнього договору.

Читайте також: Блінкен – про війну: росія зазнає невдачі, а Україна досягає успіху

«Я не можу просто охарактеризувати – в двох, трьох, чотирьох словах, - тому що цей договір і ці гарантії предметніші, потужніші, ніж просто слова. За цими словами, хто б там що не говорив, людські життя. І тому ми підходимо фундаментально до цього договору», - наголосив він.

Президент підтвердив, що договір готується, що безпекові радники або представники тих чи інших лідерів майбутнього кола гарантів безпеки збираються і обговорюють питання на різних рівнях онлайн і офлайн.

Читайте також: ПАРЄ проголосувала за термінове створення трибуналу для розслідування злочинів рф в Україні

«І скоро, коли все буде готово, я думаю, що обов’язково наше суспільство, наші журналісти, всі побачать деталі майбутніх домовленостей. Повірте нам, ми хочемо отримати максимум для нашої держави, для нашої Батьківщини і для наших людей. Максимум. І вони будуть, ці гарантії, вони будуть як об’єднаними, так і поодинокі, вони точно будуть різні. Але все ж таки я хотів би, щоб ми з вами дочекались уже продуманого, проговореного і підкріпленого підтримкою тих чи інших лідерів результату», - резюмував Зеленський.

Читайте також: Союзники по НАТО вже надали Україні військову допомогу на $8 мільярдів – Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив 22 квітня, що консультації щодо гарантій безпеки України з потенційними країнами-гарантами можуть завершитися впродовж тижня. Він зазначив, що на рівні політичних радників під керівництвом керівника ОП Андрія Єрмака тривають консультації з країнами, які публічно заявили, що згодні обговорювати ті гарантії, які можуть взяти на себе. Подоляк зауважив, що там будуть різні пакетні гарантії, і наголосив, що Україна прагне отримати такі гарантії безпеки, щоб у разі повторної ескалації партнери стояли поруч у питанні захисту держави.

Раніше Президент України Володимир Зеленський заявляв, що представники США, Великої Британії, Туреччини, Польщі, Німеччини, Франції та Ізраїлю висловили готовність обговорювати гарантії безпеки для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-