Кулеба переконаний, що ООН може брати активну участь у деескалації

Кулеба переконаний, що ООН може брати активну участь у деескалації

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обговорив з генеральним секретарем ООН Антоніо Гутеррешем шляхи деескалації напруженості, яку спричинила Росія.

Як передає Укрінформ, про це Кулеба повідомив у Твіттері.

«Важлива розмова з генеральним секретарем ООН Антоніо Гутеррешем щодо шляхів деескалації безпекової кризи, яку створила РФ. Дипломатія - єдиний відповідальний шлях. Переконаний: ООН може і має бути активною учасницею дипломатичних зусиль України та партнерів задля зниження напруги», - зазначив Кулеба.

За інформацією МЗС, генсекретар ООН підтвердив висловлену раніше позицію, що будь-яка військова інтервенція РФ є неприйнятною та буде кваліфікуватися як порушення Статуту ООН і міжнародного права.

Читайте також: Гутерреш нагадав Росії положення Статуту ООН про загрозу іншим державам

Гутерреш також наголосив, що ООН розглядає дипломатію як єдиний шлях розв’язання ситуації. Він переконаний, що важливо уникнути не лише вторгнення, а й нагнітання ситуації в Україні та навколо неї.

Своєю чергою Кулеба відзначив, що українська сторона високо цінує діяльність представництв ООН в Україні, зокрема зусилля на гуманітарному напрямі та роботу ПРООН. Він звернувся до Гутерреша з пропозицією використання механізму «добрих послуг генерального секретаря ООН» задля деескалації.

Міністр також привернув увагу генсекретаря ООН до спроб Росії маніпулювати змістом Мінських домовленостей і просувати викривлене бачення їхньої суті. Він наголосив, що ці угоди не можуть бути виконані на російських умовах, які передбачають зокрема так званий «прямий діалог» між Україною та ОРДЛО.

Читайте також: Будь-яка інтервенція є порушенням міжнародного права – керівництво ООН

За словами Кулеби, стороною конфлікту є саме РФ, тому Україна готова до переговорів щодо політико-дипломатичного врегулювання за участі російської сторони у Нормандському форматі. Крім того, Україна готова до роботи в інших форматах та активно працює над активізацією всіх переговорних майданчиків.

Як повідомляв Укрінформ, 14 лютого генеральний секретар ООН провів телефонні розмови з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим та міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-