Будь-яка інтервенція є порушенням міжнародного права – керівництво ООН

Будь-яка інтервенція є порушенням міжнародного права – керівництво ООН

Укрінформ
В ООН переконані, що не повинно бути жодної воєнної інтервенції, і дипломатія має взяти гору.

Про це сказала заступник Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло під час засідання Ради Безпеки ООН з питань російської агресії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш також заявляв, що будь-яка інтервенція однієї країни в іншу є порушенням міжнародного права і Статуту ООН. Ми всі маємо не допустити конфронтації і створити сприятливі умови для дипломатичного шляху врегулювання кризи», - зазначила вона.

За словами Дікарло, Генеральний секретар підтримує дипломатичні зусилля з урегулювання конфлікту, але глибоко занепокоєний тим, що «навіть попри ці зусилля, має місце ескалація і концентрація військ у серці Європи».

Дікарло нагадала, що понад 100 тисяч військовослужбовців та військової техніки РФ перебувають поблизу українського кордону. Російські військові і техніка також направлені у Білорусь напередодні великих військових навчань у лютому поблизу України, Польщі та держав Балтії. За її словами, члени НАТО планують направити військових у східноєвропейські країни Альянсу.

«Має місце страх і очікування того, що може статися воєнна конфронтація. Генсек чітко заявив, що не може бути альтернативи для дипломатії і діалогу», - підкреслила Дікарло.

Читайте також: Радбез ООН проголосував за обговорення російської агресії всупереч позиції Москви

Вона наголосила, що ООН підтримує суверенітет, політичну незалежність, єдність та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН. Важливо, аби міжнародна спільнота активізувала свою підтримку зусиль Нормандської четвірки і Тристоронньої контактної групи під егідою ОБСЄ, аби забезпечити виконання Мінських угод, схвалених резолюцією Ради Безпеки, додала заступник Генерального секретаря. «Ми вітаємо очікувану зустріч четвірки у Берліні. Це ознака того, що дипломатія може спрацювати», - сказала посадовець.

Дікарло уточнила, що має бути забезпечений доступ для гуманітарної допомоги на території, які не контролюються урядом. «Наполегливо закликаю всі держави-члени зробити внесок у план гуманітарного реагування», - сказала вона, додавши, що місія моніторингу прав людини продовжує реєструвати жертви серед цивільного населення в зоні конфлікту.

Вона нагадала, що 14 тисяч осіб загинули з 2014 року, і конфлікт далекий від урегулювання. «Будь-яка ескалація завдасть ще більшого удару по архітектурі, яку ми вибудовуємо впродовж 75 років. Генсек закликає всі зацікавлені сторони вжити заходів для деескалації напруженості і стати на шлях дипломатії», - зазначила Дікарло.

Читайте також: Штати закликали Радбез ООН не чекати й відповісти на загрозу агресії Росії

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Рада Безпеки ООН зібралася на термінове засідання для обговорення російської загрози для міжнародного миру і порядку. Запит на проведення засідання після консультацій з Україною та партнерами з Радбезу подали Сполучені Штати.

Фото: ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-