Гутерреш нагадав Росії положення Статуту ООН про загрозу іншим державам

Гутерреш нагадав Росії положення Статуту ООН про загрозу іншим державам

Заява
Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш нагадав основоположний принцип міжнародного права: утримуватися від загрози територіальній цілісності держав.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це Гутерреш заявив журналістам у штаб-квартирі ООН

«Як генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй я зобов'язаний закликати до повного дотримання Статуту ООН, основоположного принципу міжнародного права», - наголосив він.

Гутерреш процитував документ: «Усі члени повинні вирішувати свої міжнародні суперечки мирними засобами таким чином, щоб міжнародний мир, безпека і справедливість не піддавалися небезпеці. Усі члени повинні утримуватися у своїх міжнародних відносинах від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави або будь-яким іншим способом, несумісним з цілями Організації Об'єднаних Націй».

Генсек висловив глибоке занепокоєння «збільшенням напруженості та посиленням спекуляцій з приводу потенційного воєнного конфлікту в Європі».

Читайте також: Генсек ООН поспілкувався з Лавровим та Кулебою

За його словами, необхідно зважати на «ціну людських страждань, руйнувань і шкоди європейській та глобальній безпеці». «Ми просто не можемо допустити навіть можливості такої катастрофічної конфронтації», - підкреслив Гутерреш.

Він зазначив, що цілковито займатиметься цим «у найближчі години і дні». А також нагадав, що в понеділок провів телефонні розмови з Дмитром Кулебою і Сергієм Лавровим. «І моє послання абсолютно ясне: альтернативи дипломатії немає, усі питання, у тому числі найскладніші, можуть і мають вирішуватися й розв’язуватися в дипломатичних рамках».

Читайте також: В ООН кажуть, що не видавали розпоряджень про евакуацію своїх співробітників з України

За словами Гутерреша, настав час розрядити напруженість і вжити заходів з деескалації: «Тут немає місця запальній риториці. Публічні заяви мають бути спрямовані на зниження напруженості, а не на її розпалювання».

Відмова від дипломатії на користь конфронтації – «це не переступання межі, це стрибок у прірву», додав генсек, наголосивши, що вся команда ООН залишається працювати в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-