Дуда: Захід не погодиться на «божевільні» вимоги Путіна і підтримуватиме Україну

Дуда: Захід не погодиться на «божевільні» вимоги Путіна і підтримуватиме Україну

Укрінформ
Захід демонструє єдність у справі України та готовий допомагати Києву фінансово і зброєю. Не можна погоджуватися на “божевільні” вимоги Росії, що мають на меті обмежити суверенітет України та послабити НАТО.

Про це у відеозверненні після онлайн-зустрічі у п’ятницю лідерів США, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Польщі, Румунії, Великої Британії, НАТО та ЄС заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

Глава польської держави підкреслив, що панує абсолютна єдність лідерів країн Заходу і є відчуття глибокої потреби солідарності з Україною, необхідності допомоги Києву, хоча і без направлення до України військових сил країн НАТО.

Читайте також: Ердоган провів телефонну розмову з Дудою – говорили про Україну

“Тим не менше, є готовність підтримувати Україну як фінансово, так і через постачання зброї та інших засобів, які Україна потребуватиме. Особливо йдеться про оборонне озброєння”, - наголосив Дуда.

За його словами, дії Росії та Путіна призвели до небаченої єдності Заходу, вибуху патріотичних настроїв в Україні, готовності українців захищати свою країну.

“Не знаю, чи президент Путін хотів цього досягти, але такий ефект, без сумніву, видно”, - підкреслив президент РП.

Читайте також: Зеленський і Дуда обговорили дипломатичні зусилля з деескалації

За його словами, всі лідери, які брали участь у відеоконференції 11 лютого, говорили в один голос. На їх переконання, потрібно завершити опрацювання пакету санкцій, який негайно буде введено у випадку розширення агресії Росії в Україні.

“Ми повинні бути до цього готовими, демонструвати твердість і силу. Потрібно підтримувати Україну і не можна поступатися у світлі диктату Росії, абсолютно не можна погоджуватися на обмеження суверенності України”,- підкреслив польський лідер.

Дуда зауважив, що з Росією потрібно вести діалог, шукати можливості, яким чином Росія могла б “зберегти обличчя” і якось вийти з цієї ситуації. Утім, на його переконання, це, однозначно, не може відбуватися шляхом поступок, які призводитимуть до обмеження суверенності України, послаблення НАТО, що, фактично, означатиме “реалізацію божевільних вимог Росії”.

Читайте також: Підтримка України і висока ціна для РФ: країни Веймарського трикутника ухвалили декларацію

Польський лідер зазначив, що кількасотлітній досвід відносин Польщі з Росією свідчить про те, що Москві не можна поступатися, оскільки, якщо це робити, то вона сприйматиме це за слабкість і ставатиме ще більш агресивною.

Відтак, як наголосив Дуда, НАТО зміцнює східний фланг Альянсу і його здатність оборонятися. З іншого боку, необхідною є дипломатія, різні формати діалогу з Росією для уникнення агресивних дій.

Як повідомляв Укрінформ, ЄС та США проводять активну дипломатичну роботу з метою упередити ймовірну військову агресію Росії проти України, і водночас розробляють пакет санкцій проти Росії на випадок, якщо дипломатичні зусилля зазнають невдачі. Такі заходи, як неодноразово заявляли офіційні особи ЄС і США, призведуть до «масивних економічних наслідків та високої ціни» для країни-агресора.

 Фото: PAP/Radek Pietruszka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-