Україна не має майбутнього поза межами Євросоюзу - експерт

Україна не має майбутнього поза межами Євросоюзу - експерт

Укрінформ
Україна має долучитися до ЄС і НАТО, адже її нейтральний статус не став перешкодою для російського вторгнення у 2014 році.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у статті "Нейтралітет Україні не допоможе", опублікованій австрійською газетою Wiener Zeitung.

"Членство України в ЄС також має стати метою Австрії. Саме наші рішення визначають її долю та успіх. Україна, розташована між ЄС та Росією, не має майбутнього поза межами Євросоюзу. Нейтралітет також не є порятунком. У 2014 році Україна була нейтральною і все одно зазнала вторгнення", - пише австрійський економіст, консультант з розвитку Гюнтер Фелінгер.

На переконання автора статті, Путін прагне, щоб Україну спіткала невдача у впровадженні реформ. Він також намагається зробити "токсичним" питання членства України в ЄС та НАТО. Саме тому відповіддю Євросоюзу на нинішню ескалацію з боку Росії має стати допомога Україні у прискоренні реформ, прив’язці української гривні до євро та надання країні статусу потенційного кандидата на членство в ЄС - "а відтак повна інтеграція країни в ЄС". Схожа ситуація була колись з Хорватією - "у 1995 році там все ще кипіла війна, але країна приєдналася до ЄС у 2013 році".

Читайте також: Нейтральність не може бути варіантом для України - посол в Австрії

Фелінгер вважає, що "українське питання" також можна було вирішити як у випадку з Кіпром - членство в ЄС і єврозоні попри наявність частково окупованих територій. При цьому, членство в НАТО завжди залишається опцією у разі возз’єднання територій.

Контрстратегія Заходу на погрози Кремля Україні та російський ультиматум "має бути простою", впевнений експерт: прийняття України, Косова, Боснії та Грузії до НАТО, приєднання до Євросоюзу таких членів Альянсу, як Албанія, Північна Македонія та Чорногорія, а також інтеграція до НАТО шести нейтральних членів ЄС.

У нинішній конфронтації із Заходом та Україною Путін також має на меті відвернути увагу росіян російського від погіршення економічного становища в країні. Ще одна ціль Кремля, указує Фелінгер, - возз’єднання Росії з Білоруссю за зразком аншлюсу Австрії у 1938 році або Криму в 2014-му.

Читайте також: Австрія має відмовитись від Nord Stream 2 з екологічних і моральних причин – економіст

Також автор не виключає, що РФ спробує приєднати тимчасово окуповані райони Донецької та Луганської областей - "регіону, який Путін контролює у військовому та політичному плані з серпня 2014 року". На переконання експерта, стратегія Путіна, яка полягала в нав’язуванні цих територій Україні як "троянського коня", не спрацювала.

У статті зазначається, що наразі невідомо, яке рішення прийняв Путін з приводу можливого нападу на Україну. Автор вважає, що це може стати зрозуміло протягом наступних шести тижнів, до 16 березня – "ключової для Путіна дати", коли у 2014 році сталася спроба анексії Криму шляхом так званого "референдуму".

Читайте також: Російські погрози Україні штовхають Австрію в НАТО – політолог

"Захід просто не має права відводити очі, коли Путін анексує частини Європи і продовжує косо позирати на Україну. Це - поділ Європи, як під час "холодної війни", консолідація нової реальності в Європі, тільки далі на Сході... Захід виграв першу "холодну війну", і в результатах другої "холодної війни" у довгостроковій перспективі також не може бути жодних сумнівів, з Україною на нашому боці, та нами - на стороні України", - підсумовується у статті.

Як відомо, наразі у ЗМІ обговорюється тема "фінляндизації" України – тобто закріплення  нейтрального та позаблокового статусу. За інформацією видання Le Figaro Еммануель Макрон нібито обговорював цю тему з Володимиром Путіним, однак сам французький лідер це заперечив.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-