Австрія має відмовитись від Nord Stream 2 з екологічних і моральних причин – економіст

Австрія має відмовитись від Nord Stream 2 з екологічних і моральних причин – економіст

Укрінформ
Австрія має відмовитися від газопроводу "Північний потік-2" з екологічних, політичних та моральних причин.

Як передає Укрінформ, з відповідним закликом виступив австрійський економіст Гюнтер Фелінгер у відкритому листі до федерального міністра Австрії з питань захисту клімату, навколишнього середовища, енергетики, транспорту, інновацій і технологій Леоноре Гевесслер.

"Зупиніть зараз "Північний потік-2", пані міністр Гевесслер!" – йдеться у відкритому листі, опублікованому на сайті Ukraine-journal.

Читайте також: У Німеччині зрозуміли, що у Nord Stream 2 є велика політична складова - посол

Звертаючись до очільниці кліматичного та енергетичного відомства Австрії, політикині від партії "Зелені", Фелінгер висловив здивування, яким чином 55 млрд кубометрів природнього газу, які додатково спалюються щороку у Європі, "є корисними для клімату". Він нагадав, що при спалюванні газу в атмосферу викидається вуглекислий газ, який і призводить до зміни клімату.

"Мова йде про глобальний клімат, а не тільки про нашу чисту совість. Совість – гарне ключове слово. Маючи 300 мільярдів євро прибутку від продажу енергії в Європі, Путін фінансує свою владу в Росії та свою агресію в Україні та Сирії, а також корумпує політиків Європи та Америки", - зазначається у відкритому листі.

Читайте також: Nord Stream 2 має бути у пакеті санкцій проти Росії – віцепрезидент Європарламенту

Як переконаний австрійський економіст, через участь частково державної компанії OMV у будівництві газопроводу "Північний потік-2" та відповідний захист цього проєкту "Австрія не нейтральною в європейській енергетичній політиці, а займає сторону Росії".

"Росія зараз знову погрожує війною в Європі, щоб продемонструвати світові свою згасаючу позицію великої держави за допомогою танків і ракет. І це фінансується нашими споживачами енергії. Це така зелена політика миру?", - зазначив Фелінгер.

Він також вказав на позицію Австрії, яка рішуче виступає проти атомної енергетики, але при цьому мовчить, коли мова заходить про будівництво Росією АЕС у Європі. За словами економіста, Відень також не виступає проти російського газу, оскільки він отримується за хорошими цінами. Але хіба питання енергоносіїв є "важливішим за клімат, права людини чи мир у Європі"? – поставив собі питання автор відкритого листа.

Читайте також: Не запускати Nord Stream 2: Шмигаль і Моравецький спільно апелювали до Німеччини

Він закликав очільницю австрійського кліматичного та енергетичного відомства вийти з проєкту "Північний потік-2", що також послугує прикладом для Німеччини і що викличе велику повагу до австрійських "Зелених", які зараз в уряді в Австрії.

"Покажіть, що ви серйозно ставитеся до зміни клімату, енергетичного переходу, боротьби з корупцією, до Європи та нового стилю нової політики, не символічно, а через вчинки та факти. Будь ласка, пані міністре, зупиніть цей нещасний трубопровід", - зазначається у відкритому листі.

Читайте також: Стефанчук обговорив протидію Nord Stream 2 з делегацією представників Європарламенту

Як відомо, раніше федеральний канцлер Австрії, голова "Австрійської народної партії" Карл Негаммер заявляв, що "Північний потік-2" є лише "один з багатьох газопроводів" у Європі і його не слід розглядати як "переконливий санкційний сценарій для РФ".

Водночас у партнерів Народної партії по коаліції партії "Зелені" є трохи інші погляди з цього приводу. Речниця "Зелених" Єва Ернст-Дзідзич заявляла, що відмова від введення в експлуатацію "Північного потоку-2" є "одним з найважливіших козирів Європи проти Путіна" з тим, щоб переконати Росію шукати мирне врегулювання конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-