Дипломатичний вихід із кризи навколо України все ще можливий – Боррель

Дипломатичний вихід із кризи навколо України все ще можливий – Боррель

Укрінформ
ЄС і США докладають скоординовані зусилля для пошуку шляхів дипломатичного рішення безпекової кризи, що була спричинена російським військовим нарощуванням уздовж кордонів України, і такий мирний вихід із ситуації все ще є можливим.

Про це у Вашингтоні під час спільної пресконференції із Державним секретарем США Ентоні Блінкеном за підсумками 9-ї Енергетичної ради ЄС-США заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми переконані, що дипломатичний шлях вирішення цієї кризи все ще є можливим, це наш чіткий та перший пріоритет, в який ми інвестуємо всі наші зусилля. Водночас ми залишаємося твердими у нашій відповіді, що подальша агресія проти України матиме масивні наслідки. Ми сподіваємося на краще, але ми готові до найгіршого. Якщо Росія продовжить рухатися шляхом агресії, дії Європейського Союзу і Сполучених Штатів будуть тісно скоординованими, в тому числі стосовно санкцій», - наголосив Боррель.

Читайте також: Російські війська прийшли на кордони України не на пікнік і не на чашку кави – речник ЄС

Він повідомив, що європейська та американська сторони поновили заклик до Російської Федерації провести деескалацію та продовжуватимуть активні дипломатичні зусилля для досягнення цієї мети. Це передбачає контакти на різних рівнях та у різних форматах, включаючи двосторонні та багатосторонні переговори, зусилля у Нормандському форматі, а також із залученням ОБСЄ і НАТО.

Жозеп Боррель наголосив, що Європейський Союз привів змістовну частину відповіді, яку НАТО і США надали на російські вимоги, оскільки ці документи готувалися за активної участі ЄС. Він назвав безпекову координацію між ЄС, США і НАТО «зразковою», такою, що демонструє єдність позиції та рішучість у захисті спільних інтересів та цінностей.

«Дозвольте мені підкреслити, наскільки Україна є важливою для нас. Це наш стратегічний партнер. Ми підтримували Україну з часів, коли Росія захопила Крим, та надали понад 17 мільярдів євро, а цими днями - ще 1,5 мільярда євро макрофінансової допомоги. Ми допомагаємо їм (українцям – ред.) у протидії кібернетичним та гібридним загрозам, у зміцненні спроможностей Збройних Сил України, у боротьбі з дезінформацією тощо», - додав Високий представник ЄС.

Читайте також: Криза у відносинах ЄС з Росією загострила проблему безпеки постачання газу – Боррель

Як повідомлялося, 7 лютого у Вашингтоні відбулася Енергетична Рада ЄС-США, під спільним головуванням Високого представника ЄС Жозепа Борреля та Державного секретаря США Ентоні Блінкена. З європейської сторони у заході також брала участь Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Фото: European Union

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-