Криза у відносинах ЄС з Росією загострила проблему безпеки постачання газу – Боррель

Криза у відносинах ЄС з Росією загострила проблему безпеки постачання газу – Боррель

Укрінформ
Енергетична безпека завжди мала велику геополітичну вагу, тож поточна криза у відносинах між ЄС і Росією гостро поставила перед Євросоюзом питання щодо безпеки постачання газу на європейський ринок.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у блозі Високого представника ЄС Жозепа Борреля, який у неділю ввечері був оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій, перед початком Енергетичної Ради ЄС-США у Вашингтоні.

«В умовах важкої кризи, через яку ми наразі проходимо (у відносинах) з Росією, це питання (енергетичної безпеки -ред.) перетворюється не лише у проблему ціни, але також у справу, що пов’язана із безпекою постачання. Енергетична політика завжди посідала важливе місце у відносинах між ЄС і Росією: понад 40 відсотків імпорту газу ЄС отримує від Росії, і близько 60 відсотків доходів від імпорту надходять у Росію з ЄС», - зауважив Високий представник Євросоюзу.

Читайте також: Столтенберг привітав намір США розмістити додаткові сили у трьох країнах Європи

Він нагадав, що Росія в минулому вже використовувала постачання енергії з політичною метою. Протягом минулих тижнів, при тому, що Росія дотримується контрактних зобов’язань, російський Газпром, який повністю знаходиться у державній власності, відмовився надіслати додаткове постачання для поповнення газових сховищ, що створило подальшу знервованість на європейському ринку.

Ця обставина, а також сплеск енергетичних цін внаслідок глобального дисбалансу між попитом та пропозицією, мала важкі наслідки для європейської економіки. За словами Високого представника ЄС, ціни на газ ЄС наразі є від шести до десяти разів вищими, ніж вони були ще рік тому. Це, своєю чергою, чинить високий тиск на європейський ринок електроенергії, що вже призвело до різкого зростання рівня інфляції в ЄС наприкінці 2021 року. Якщо ціни на енергію залишатимуться високими упродовж 2022 року, це може серйозно вплинути на динаміку економічного відновлення після кризи, що була викликана пандемією COVID-19.

Читайте також: Канцлер Австрії звинуватив Росію у високих цінах на газ у Європі

Він зауважив, що ЄС буде прагнути зменшувати обсяг імпорту газу з Росії, оскільки поточні інвестиції в «зелену трансформацію» економіки дозволяють не лише досягати кліматичних цілей, але й скорочувати стратегічну залежність від імпортованих вуглецевих енергоносіїв.

«Упродовж минулих років, Росія посилила свою стійкість проти економічних санкцій, шляхом збільшення власних валютних резервів. Це більше, ніж ми зробили для розвитку нашої спроможності відповісти на потенційне переривання у постачанні газу. Ми маємо негайно зважити на розвиток стратегічного газового резерву ЄС, та на можливість спільної закупівлі газу, як це вже пропонувала Єврокомісія. Це дозволить підвищити безпеку для всіх за доволі помірковану ціну», - сказав Боррель.

Читайте також: США і Євросоюз та посилять енергетичну стійкість України – Боррель

Він зауважив, що глобальна «зелена» енергетична трансформація буде продовжувати змінювати геополітичні баланси, зміщувати центри впливу від тих, хто контролює резерви вуглецевого пального до тих, хто розвиває чисті енергетичні технології. Такі тенденції потребуватимуть від країн, що є важко залежними від експорту вуглецевих енергоносіїв, активної диверсифікації власних економічних систем, і ЄС і США, за словами Борреля, мають бути готовими допомогти їм у цих зусиллях. Оскільки світ, збудований на чистій енергетиці, буде більш стабільним та кращим світом для всіх.

«Енергетика завжди була серед найбільш важливих геополітичних питань. Після того, як криза з Росією спричинила високі ціни та виклики у постачанні газу, вона перетворилися на ключову тему нашого порядку денного. Нам необхідно відповісти на короткостроковий тиск, дотримуючись нашої довгострокової мети переходу до нульового показника викидів. Енергетична Рада ЄС-США у Вашингтоні прискорить трансатлантичне співробітництво на цьому фронті», - наголосив Високий представник ЄС.

Читайте також: Україна зацікавлена у посиленні співпраці з Туреччиною в газовій сфері – Галущенко

Як вже повідомлялося, 7 лютого у Вашингтоні відбудеться Енергетична Рада ЄС-США, під головуванням Високого представника ЄС Жозепа Борреля та Державного секретаря США Ентоні Блінкена. З європейської сторони у заході також візьме участь Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-