Канцлер Австрії звинуватив Росію у високих цінах на газ у Європі

Канцлер Австрії звинуватив Росію у високих цінах на газ у Європі

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер переконаний, що стрімке зростання цін на природний газ у Європі спричинено діями РФ та російського газового монополіста "Газпром".

Як передає кореспондент Укрінформу, про це глава австрійського уряду заявив у четвер під час свого виступу у Федеральній раді (верхній палаті парламенту) Австрії.

"Очевидно, що була дуже добре скоординована стратегія з боку Російської Федерації та концерну "Газпром". Сховища (газу – ред.) були заповнені лише умовно, що призвело до того, що ціни на газ дійсно дуже сильно зросли. Постачання (газу – ред.) забезпечено, але, звичайно, через ціни зараз спостерігається напружена ситуація. Газ такий дорогий, як ніколи", - заявив він.

Читайте також: Канцлер Австрії про російське вторгнення: Європа відреагує рішучою мовою санкцій

Виступ канцлера у парламенті був присвячений, зокрема, питанню зростання цін, у т.ч. на електроенергію, в Австрії. На початку своєї промови Негаммер заявив, що хоче продемонструвати "велику картину" ситуації, яка призвела до "хвилі подорожчання", і розповів про нинішню загрозу масштабного вторгнення РФ в Україну та стратегію "Газпрому" з підвищення цін в Європі.

Як повідомлялося, у грудні 2021 р. ціни на газ почали зростати на тлі відмови "Газпрому" від бронювання потужностей газопроводу "Ямал – Європа" та відстрочення Німеччиною сертифікації "Північного потоку-2" на середину 2022 року. Наприкінці місяця ціна на газ у Європі перевищила $2150, що стало рекордом.

Читайте також: Єврокомісія очікує від Газпрому повну відповідь на запитання щодо ринкової поведінки компанії

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю американському телеканалу CNBC заявив, що президент РФ Володимир Путін від початку штучної енергетичної кризи шантажував Євросоюз, натякаючи, що саме сертифікація "Північного потоку-2" дозволить повернути ціни на газ до колишнього рівня.

У січні виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль звинуватив Росію в енергетичній кризі, яка завдає збитків економіці Європи. За його словами, Росія може збільшити поставки газу щонайменше на третину від нинішнього рівня, але вона тримає спотові продажі обмеженими, незважаючи на високі ціни.

За даними МЕА, поставки російського газу до Європи скоротилися на 25% у четвертому кварталі 2021 року порівняно з минулим роком і знизилися на 22% порівняно з допандемічним рівнем.

Фото:  ÖVP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-