Єврокомісія очікує від Газпрому повну відповідь на запитання щодо ринкової поведінки компанії

Єврокомісія очікує від Газпрому повну відповідь на запитання щодо ринкової поведінки компанії

Укрінформ
У зв’язку із поточною ситуацією на європейському газовому ринку Європейська Комісія проводить розслідування щодо ринкової поведінки виробників та постачальників природного газу.

Про це сьогодні у Брюсселі, відповідаючи на запитання журналістів, заявила речниця Єврокомісії з питань економічних справ та конкуренції Аріана Подеста, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В тому, що стосується конкретно Газпрому, - ми отримали певну публічну інформацію від цієї компанії в контексті триваючого розслідування щодо ситуації на європейському газовому ринку. І ми все ще очікуємо від Газпрому повну відповідь на наш інформаційний запит», - сказала речниця.

Вона нагадала, шо Єврокомісія наразі розглядає всі звинувачення щодо ймовірно неконкурентної поведінки компаній, що виробляють та постачають природний газ в Європу, в тому числі – на адресу Газпрому. Метою такої перевірки є встановити, чи може поточна ситуація на оптовому газовому ринку Європи бути пов’язана із комерційною поведінкою учасників цього ринку.

«У жовтні минулого року Єврокомісія надіслала опитувальні листи до кількоїх учасників ринку, включаючи Газпром, але не лише до цієї компанії. Ми зараз не можемо коментувати статус цього розгляду, час, який є необхідним для його проведення, або результати цієї місії із встановлення фактів. Ми не можемо передбачити, яким буде результат цього розслідування», - сказала Подеста.

Читайте також: Шмигаль обговорив із делегацією Європарламенту економічні та безпекові питання

Вона зауважила, що Єврокомісія розглядає цю ситуацію виключно під кутом зору щодо дотримання правил конкуренції всіма учасниками газового ринку.

«Порушення правил конкуренції може бути встановлено, якщо є докази існування домовленостей або скоординованих дій, що обмежують конкуренцію, і що передбачено у статті 101 Угоди про функціонування Європейського Союзу, або свідчення щодо порушення правил поведінки компанією, яка має домінуючу позицію на відповідному ринку – як це передбачено статтею 102 цієї ж Угоди», - додала речниця Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня минулого року Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» звернулася до Європейської комісії зі скаргою на зловживання російським Газпромом домінуючим становищем на європейському ринку газу, а аткож клопотання про вжиття негайних заходів для нормалізації ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-