«Україна та Нідерланди vs РФ»: Малюська розповів, коли суд розгляне справу по суті

«Україна та Нідерланди vs РФ»: Малюська розповів, коли суд розгляне справу по суті

Укрінформ
Міністр юстиції України Денис Малюська розповів, що Україна очікує на винесення упродовж року-двох проміжного рішення Європейським судом з прав людини у справі «Україна та Нідерланди проти Росії», в якому визначиться, чи можна переходити до розгляду справи по суті.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у відео по завершенню слухань у ЄСПЛ щодо прийнятності міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії», оприлюдненому у Фейсбуці.

«Далі ми очікуємо, що протягом року-двох ЄСПЛ винесе проміжне рішення у справі, де визначиться, чи можна переходити до розгляду справи по суті. Але там будуть також і важливі моменти, які будуть зафіксовані вже у проміжному рішенні. Це буде дата отримання контролю Російської Федерації над Донбасом, або місяць хоча б, і територія контролю Російської Федерації на Донбасі», - сказав Малюська.

Він додав, що це ключові аспекти, «які дозволять багатьом українським громадянам і підприємствам ініціювати справи у ЄСПЛ або інвестиційних арбітражах про стягнення компенсації за завдані збитки на території Донбасу, завдані Росією».

Читайте також: «Україна та Нідерланди vs Росія»: Мін’юст розповів, як пройшли слухання

Малюська наголосив, що Україна чекає рішення ЄСПЛ та вірить в перемогу, бо «шанси дійсно гарні».

Як повідомляв Укрінформ, Європейський суд з прав людини 26 січня розпочав слухання щодо прийнятності міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти Росії”.

Україну представляють представники Міністерства юстиції разом з юридичними радниками. Делегацію очолює міністр юстиції України Денис Малюська.

На слухання до Страсбурга в ЄСПЛ також з Нідерландів прибули 5 адвокатів та близько 10 родичів загиблих унаслідок катастрофи рейсу МН17.

Читайте також: Малюська розповів про спроби Росії зірвати у ЄСПЛ слухання в справі щодо МН17

Кожній стороні дали 45 хвилин на виступ.

У липні 2020 року Королівство Нідерланди подало до Європейського суду міждержавну заяву проти Російської Федерації стосовно збиття у липні 2014 року пасажирського літака рейсу МН17 та загибелі 298 осіб. Уряд України висловив бажання доєднатися до цієї міждержавної заяви як третя сторона.

27 листопада 2020 року Європейський суд повідомив про об’єднання трьох міждержавних справ в одну: “Україна проти Росії (щодо Східної України)” за заявою No 8019/16, яка стосується масових та систематичних порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей; “Україна проти Росії” за заявою No 43800/14 щодо викрадення та спроб незаконного вивезення дітей-сиріт з Донецької та Луганської областей на територію Російської Федерації у 2014 році; “Нідерланди проти Росії” за заявою No 28525/20 щодо збиття літака рейсу Малайзійських авіаліній MH17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-